Referat

Almåsa / Björkelunda 2020 - 02 - 08

Kl. 9:00 - 13:45

15 deltagare (9 kvinnor & 6 män)

 

Den internationella kvinnodagen hindrade inte Malmöornitologerna för att ta sig ut på exkursion. Dagen började med mulet väder och friska vindar, men efter lunch klarnade det upp och vi fick oss lite sol. I väntan på att alla deltagare skulle dyka upp vid uppsamlingsplatsen fick vi se turens första lilla fågel, en talgoxe som hoppade omkring alldeles där vi stod på trottoaren. När alla var på plats for vi ut till Björkelunda. Här väntade en stor flock med vitkindade gäss som vid vår ankomst lyfte, men bara för att åter landa lite längre bort. Här fanns även gravand, gråhäger, vigg, knölsvan, sothöna, tofsvipa och skrattmåsar som nu fått sina svarta huvuden. Några ormvråkar och glador samt en fjällvråk kretsade över trädtopparna bortom den lilla dammen och från ängen lyfte ett par fasaner och flaxade iväg. Kvittret från diverse småfåglar ljöd i luften och vi fick syn på blåmes och grönsiska. Även ljudet av gärdsmyg lät sig höras på flera håll. 

 

Med en redan ganska lång artlista lämnade vi platsen för att köra vidare till Almåsa Koloniområde. Här fick vi oss en liten promenad som bjöd på fantastisk vårsång av sånglärkan. Vi fick se björktrast, grönfink, bofink, pilfink och gulsparv innan vi slog oss ned i lä för att intaga en efterlängtad fikapaus. När termosarna var tömda och smörgåsarna uppätna begav vi oss tillbaka till bilarna och beslöt oss för att ta ett sista stopp vid Husie Mosse. Vi möttes här av rejäl blåst, men väl nere vid dammen fick vi tursamt lite mer lä. En ensam storskarv satt på en pinne i vattnet och torkade vingarna i luften. Ett skrik från en vattenrall hördes högt, men vi fick inte syn på fågeln som väl gömde sig någonstans i vassen. Annars var det inte mycket fågel i området idag. Några gräsänder, ett svanpar, en rödhake och några talgoxar vid matningen. Vi samlades åter vid parkeringen för uppläsning av artlistan och packade oss därefter in i bilarna för att ta oss hemåt. 

 

Artlista: Kaja, råka, gråkråka, ringduva, tornfalk, vitkindad gås, grågås, talgoxe, fiskmås, skrattmås, sothöna, stare, knölsvan, vigg,. gravand, gräsand, tofsvipa, rödglada, ormvråk, koltrast, fasan, gärdsmyg, gråhäger, fjällvråk, blåmes, grönsiska, skata, sånglärka, grönfink, bofink, pilfink, gulsparv, storskarv, rödhake, vattenrall

 

Totalt: 35 arter

 

Anna Gustafson


Fler bilder i Bildgalleri

Talgoxe. Foto: Per-Åke

Årsmöte 2020-03-03

15 personer (8 kvinnor 7 män)


Referat fr årsmötet, följande beslut togs:


   Per-Åke valdes till ordförande


   Ann-Charlotte Dahlbäck valdes till kassör


   Sven-Erik Svensson valdes till kontaktperson


   100 kr i medlemsavgift för år 2021


   Medåkande betalar 10 kr/mil till chauffören

Förra årets gåva till föreningen på 10.000 kr diskuterades.

Följande beslut togs:


   Subventionera boendet till Glimminge 

   

   Inköp av en projektor. Inköpet ombesörjs av Sven-Erik.


   Krysskort ska också inköpas av kassören.

Verksamheten för vår och höst godkändes.

Vårens program är utskickat och höstens exkursioner är planerade.


På innemötet 3/11 kommer Karin berätta om ”Projekt Ängshök på Öland”.

Årets fågel utsågs och det blev Tallbit.

Årsmötet avslutades med god förtäring av Laxsmörgås.

Vid pennan Karin

Tallbit. Foto: Per-Åke
Kattuggla. Foto: Olof

Vomb 2020-02-16

Kl. 9.00 – 14.30

 

9 deltagare (4 män & 5 kvinnor)

 

Vi var en skara på nio personer som samlades denna söndag för att ta oss ut i ur och skur.

Bilturen till Vomb bjöd bland annat på fjällvråk, fasan, sångsvan och glada. Till en början duggade det mest, men efter hand tilltog både nederbörd och vind. Vädret drev oss in i de lite mer skyddade skogspartierna av Vomb-området. Matningen som tidigare funnits på platsen visade sig tyvärr vara borttagen, så någon tofsmes som vi hoppats på blev det inte. Istället bjöd tallskogen på andra småfåglar som trädkrypare, nötväcka, kungsfågel, talgoxe och blåmes. Därtill fick vi se en häger i sällskap med en glada flyga över skogsbrynet. Det blev en rejäl promenad i skogen, kanske något längre än vad vi först hade räknat med och många slängde nog ett längtande öga på den vindskyddande rastplatsen försedd med tak som hade varit ett ypperligt kaffestopp om det inte vore för att ryggsäckarna med fikat låg kvar i bilarna… Mysigt var det hur som helst att vandra fram på stigarna och höra smattret av duggregn mot luvan (något som förvisso försvårade möjligheten att höra fågelsången).

 

Vi kom fram till en plats där vi fick utsikt över sjön. En flock grönsiskor klängde i ett av träden och ute på vattnet guppade gräsand, brunand, bläsand, skäggdopping, stjärtand och snatterand. Vägen tillbaka till bilarna bjöd inte på så mycket mer fågel, men vi hörde hur vinden ven allt högre och fick se upp för nedfallande kvistar ovanifrån.

 

En kort biltur tog oss till ett fågeltorn med rastplats och det var dags för den efterlängtade matsäcken. Det busiga vädret höll oss kvar nere på marken, men utan att gå upp i tornet kunde vi ändå se gravand, havstrut, sångsvan och tofsvipa. Dessutom flög en flock sidensvansar vackert förbi. Uppiggade av kaffet och smörgåsarna bestämde vi oss för att trotsa vädret och bege oss till ett sista stopp – fågeltornet i Silvåkra. Här möttes vi till en början av två sömniga kattugglor uppe i en talltopp. Uppifrån tornet skådade vi storskarv, storskrake och ägretthäger, och dessa fick avsluta dagens exkursion.

 

Artlista:

Sidensvans, storskrake, vitkindad gås, ormvråk, ägretthäger, kattuggla, storskarv, knipa, skrattmås, tofsvipa, fiskmås, gravand, råka, havstrut, grönsiska, stjärtand, snatterand, skäggdopping, bläsand, brunand, gräsand, sothöna, koltrast, ringduva, gråkråka, kaja, gråhäger, kungsfågel, nötväcka, trädkrypare, talgoxe, blåmes, grågås, sångsvan, knölsvan, glada, fasan, fjällvråk

Totalt: 38 arter

 

Anna Gustafson

Steglits. Foto: Olof

Norra Hamnen & Spillepengen 2020-01-26

16 deltagare (9 kvinnor och 7 män)

Kl. 9:00 - 13:30


Så var det dags för årets första exkursion med Malmöornitologerna! Det var många som dök upp den något disiga söndagsmorgonen och i gruppen syntes flera nya ansikten. Vi for iväg mot vårt första mål - Norra Hamnen i Malmö och kunde på vägen dit pricka av diverse kråk - och måsfåglar, samt en del gäss. I dammen vid vårt första stopp simmade sothöns, vigg, gravand, storskrake, brunand, bläsand och smådopping omkring och vi stod ett bra tag och spejade på dessa. Några i gruppen hade också turen att få en skymt av den klarblå kungsfiskaren när den flög förbi. Efter en stunds sökande efter var den tagit vägen gav vi upp och återgick till bilarna för att ta oss vidare till nästa skådningsplats i området. Över våra huvuden flög en storskarv förbi och på taket av byggnaden bredvid stod en havstrut och spejade ner på oss. Nästa stopp bjöd tyvärr inte på några snösparvar, som många av oss hade hoppats på, men väl på en flock starar samt en fasan som vandrade över cykelbanan. 


Vi kände oss nu klara med Malmös norra hamn för den här gången och tog sikte på Spillepengen där vi som missade den första, hoppades kunna få chansen att se den blåskimrande kungsfiskaren. Tyvärr höll den sig undan, men området bjöd på så mycket annat att vi kände oss nöjda ändå. Under en gemytlig promenad innan fikan fick vi se flera flockar av trastar där såväl björktrast som rödvingetrast uppehöll sig. Skäggdopping simmade i vattnet, ett flertal gråhägrar spejade i vassen och när vi närmade oss rastplatsen flög en sparvhök över våra huvuden. Under kafferasten kom dessutom en ormvråk och visade upp sig ovanför de uppdukade fikaborden. 


Mätta och belåtna åkte vi en liten bit bort till en annan plats i området där vi vandrade upp på en kulle från vilken vi trots det disiga vädret hade fin utsikt över vattnet där en mängd krickor, brunänder, bläsänder och gravänder uppehöll sig. Ute på reven vandrade även ett par storspovar omkring. På vägen tillbaka till bilarna visade sig en liten flock steglits upp sig och dessa samt ett antal grönfinkar fick avsluta dagens mycket lyckade utflykt!


Artlista: 

Kaja, råka, gråtrut, fiskmås, knölsvan, ringduva, skata, vitkindad gås, havstrut, vigg,

gravand, storskrake, brunand, bläsand, smådopping, sothöna, rörhöna, gråkråka, grågås, björktrast, kungsfiskare, storskarv, gräsand, knipa, fasan, stare, gråhäger, koltrast, blåmes, skäggdopping,

talgoxe, rödvingetrast, grönfink, steglits, sparvhök, ormvråk, kricka, skrattmås, pilfink, storspov

Totalt: 40 arter


Anna Gustafson


Fler bilder i Bildgalleri

Grå häger. Foto: Olof

Havgårdssjön-Näsbyholm 2019-12-08

6 deltagare (3 kvinnor & 3 män)

Kl. 9:00 - 12:30

 

 Söndagsvädret såg inte alls lovande ut på morgonen, frisk vind och regn till och från, trots det dök 6 tappra upp på mötesplatsen.

Vi åkte som planerat först ut till Havgårdssjön, bara enstaka rovfåglar visade sig längs vägen, vi stannade vid sydöstra delen av sjön, där är ganska fint att promenera ut på en halvö med bra överblick över sjön. Enstaka koltrastar och obestämda tättingar syntes, sen överraskades vi av ett högt skärande oljud, det var ett gäng hägrar som verkade väldigt störda av att vi besökte sjön, en stor flock gräsänder flög sen upp under buller och bång. Uppe på en höjd kunde vi spana lite mer på sjön fast sikten var inget vidare, vi såg gräsand, knipa, vigg, sothöna och en havsörn på avstånd.


 Regnet hade nu tilltagit och vi återvände till bilarna och åkte vidare till fågelplattformen under tak vid Näsbyholmssjön där vi planerat in en fikapaus. Det visade sig dock att det taket inte gjorde någon nytta då det regnade horisontellt pga blåsten, det blåste snarare mer inne på plattformen än utanför, som tur var fanns ett fikabord i lä av en rätt tät skog vid sidan av där det var någorlunda komfortabelt. Där kunde vi även komplettera artlistan med skäggdopping, storskrake och brunand. Det hängde talgbollar lite överallt, och passande nog visade sig en talgoxe.

 

 Vi åkte nu den korta biten till P-platsen i allén som leder upp till godset, där har man fin utsikt över  ängarna och energiskogsplanteringarna och där ses det ofta rovfåglar. Vi fick bara se enstaka ormvråkar varav åtminstone en av ”Börringemodell” med väldigt ljust huvud och framparti. Regnet tilltog nu igen efter en liten avmattning under fikapausen och vi tyckte att det räckte med skådande för idag. När vi åkte därifrån fick åtminstone första bilen se en fjällvråk rätt tydligt, en fin avslutning på exkursionen!

 

Artlista:

 Skata, fiskmås, gråkråka, röd glada, knölsvan, grågås, kaja, råka, ormvråk, tornfalk

 Koltrast, gråhäger, vigg, gräsand, knipa, havsörn, sothöna, fasan, salskrake, korp

 Tamduva, storskarv, skäggdopping, brunand, storskrake, talgoxe, fjällvråk, gråtrut

Totalt: 28 arter

 

Ing-Britt och Sven-Erik

Innemöte 2019-12-03

10 deltagare (5 män och 5 kvinnor)

Kl.19.00-20.30


Vi träffades som vanligt i Studiefrämjandets lokaler för årets sista inomhusmöte.

Efter att ha diskuterat vårens utflykt med övernattning beslöts att ändra datum för att kunna boka sovplatser på vårt önskade övernattningsställe.

Därefter var det dags för bildvisning och fika. Medan vi mumsade på formidabelt fika i form av lussekatter, pepparkaka, clementiner och choklad var det flera av klubbens medlemmar som visade upp sina fotografier.

Vi tackar så mycket både för tilltugg och de vackra bilderna!

 

God Jul & Gott Nytt Fågelår!

 

Anna Gustafson

Lundåkrabukten  2019-11-17

 11 deltagare (8 kvinnor & 3 män)

Kl. 9:00 - 14:00

 

Söndagen såg ut att klarna upp och bli riktigt fin trots de föregående dagarna som varit riktigt ruggiga.

Ett gäng på elva personer samlades vid Själlandstorget för att sedan ta oss vidare mot Lundåkrabukten. Väl framme tog vi oss ut mot havet där det blåste rejält.

Här fick vi bland annat se kricka, bläsand, gråhäger, havstrut och storskarv. Några storspovar vandrade omkring på sandrevet och några knölsvanar guppade med i vågorna. Inåt land, över grantopparna fick vi se en tornfalk stå och ryttla. Lite svårt var det att skåda ut mot havet i den svåra blåsten, men vi fick även syn på en havsörn.

 

Så småningom vände vi tillbaka till parkeringen på Järavallen för att ta en runda i strövområdet. Trots att skogen såg ut att kunna locka många småfåglar lyste dessa med sin frånvaro. Knappt ett endaste litet kvitter fick vi höra.

En kungsfågel fick vi i alla fall en snabb skymt av, samt en blåmes här och där. När vi gått runt den lilla slingan på någon kilometer var det dags att uppsöka fikabord och plocka fram smörgåsar, te och kaffe. Några ringduvor flög förbi över våra huvuden, men annars var där inte mycket.

 

Efter fikat beslöt vi oss för att ta en sväng förbi Alnarp för att försöka få syn på den rödhalsade gåsen som rapporterats därifrån. En kort bilfärd tog oss till en åker fylld med tusentals gäss. Här stod redan ett par andra skådare i samma ärende som vi. Vidsträckt mark med gäss så långt ögat kunde nå - det var bara att börja i ena änden och hoppas att de skulle stå stilla så att vi systematiskt skulle kunna speja av området. Där fanns grågäss, kanadagäss och massor av vitkindade gäss men den rödhalsade kunde vi inte få syn på. Några av oss gav upp och tog en vända ner till dammen och tittade på sothöns och gräsänder, varav en med lite ovanlig fjäderdräkt. När vi kom tillbaka hade den rödhalsade fortfarande inte visats sig.

Plötsligt lyfte så gott som alla gäss från marken, uppskrämda av en fyrhjuling som körde race i leran. Det var en mäktig upplevelse och ljudet av flaxande vingar hördes högt och vida omkring. De kretsade ett par varv kring åkern men försvann sedan bort. Då tyckte även vi att det var dags att avlägsna oss och köra hem till Malmö igen.

 

Artlista:

Kråka, råka, gråtrut, tornfalk, knölsvan, vitkindad gås, gräsand, kricka, bläsand, havstrut,

storspov, havsörn, storskarv, gråhäger, grågås, skrattmås, fiskmås, kungsfågel, ringduva, talgoxe,

blåmes, skata, ormvråk, kaja, kanadagås, fasan, sothöna, röd glada.

Totalt: 28 arter

 

Anna Gustafson


Fler bilder i Bildgalleri

Kråka. Foto: Olof

Innemöte 2019-11-05

13 deltagare (6 män & 7 kvinnor)

Kl. 19.00 - 21.00

 

Denna lite ruggiga höstkväll träffades vi i Studiefrämjandets lokaler i Malmö för att prata rovfåglar - närmare bestämt falkar.

Ordföranden Per-Åke hade förberett ett fint och informativt föredrag med många fina fotografier där vi gick igenom de vanligast förekommande falkarna vi kan se i Sverige. Det är minsann inte alltid så enkelt att se skillnad på dem i flykt, men nu fick vi lära oss de viktigaste kännetecken man ska titta efter, samt en hel del om deras beteende och levnadssätt.


När vi kände oss redo att lämna falkarna för den här gången försåg vi oss med varm dryck och Maj-Lis underbara hembakta kanelbullar, medan vi diskuterade framtida möten och utflykter. Vi rundade av och begav oss hemåt runt niosnåret i höstmörker och duggregn. 


Ett extra tack till Per-Åke som lärde oss massor om falkar, och till Maj-Lis som ännu en gång skämt bort oss med supergott fika!

 

Anna Gustafson

Sparvhök. Foto:Olof


Foteviken 2019-10-20

10 deltagare (5 kvinnor och 5 män)

Kl. 09:00 - 14:00


Vi samlades vid mötesplatsen och efter lite diskussioner om det var lämpligt att åka till den lilla parkeringen på Fotevikens östra sida eller den lite större ute på halvön Hammars Näs väster om Foteviken valde vi den senare och gav oss iväg lite efter kl 9.

Under bilfärden fick vi se en väldigt ljus ormvråk, s.k. Börringevråk (som alltså är samma art som ormvråk), en tornfalk satt i en buske nära vägen.


Just när vi klivit ur bilarna cirka 09.30 såg vi en tjusig blå kärrhöks hona eller ungfågel med sin karakteristiska vita stjärtrotfläck. Dessutom var det en del småfåglar i buskagen, vi artade pilfink, gråsiska, ängspiplärka och senare efter titt på fotona även sävsparv i vinterdräkt.

Vi klev över ett staket via en rätt hal stätta och vandrade ett stycke längs västra stranden och fick bl.a. se en massa bläsänder, sen kom ytterligare ett staket. 

Vi fortsatte då norrut på en kostig, och passerade en flock kossor som var mycket fredliga. Vid några öar låg det fler änder och även några sälar.


När vi nått fram till norra udden 11.30 hittade vi varken bord eller bänkar men 2 schyssta gropar i marken där vi bekvämt kunde fika efter den rätt långa vandringen.

En havsörn flög förbi och siktade in sig på en holme längre norrut och gjorde där en som det verkade lite halvhjärtad attack mot en grågås, den gav snabbt upp och landade. Enstaka sparvhökar drog förbi söderut och det verkade som de skrämde upp jätteflockar av ljungpipare som rastat på Eskilstorps holmar norr om Hammars Näs. Även stora flockar av gäss flög till och från, samt en mindre flock steglits. På sjömärket långt ute på holmarna kunde man i tubkikare se ett par pilgrimsfalkar, den större honan någorlunda tydligt.

Efter en lång och närande fikapaus vandrade vi tillbaka och följde östra stranden en bit tills vi stötte på ett vattendrag som inte gick att passera, vi svängde åter mot kostigen och då råkade vi stöta upp en liten mörk vadare med gula streck på ryggen, rätt lik en enkelbeckasin men mindre, med kortare näbb och trubbigare vingar, en dvärgbeckasin! Denna lilla vadare ser man inte ofta, då den inte är så vanlig och den brukar trycka väldigt hårt innan den flyger upp. Vi vandrade åter mot parkeringen och kunde glädja oss åt det fortsatt behagliga vädret, mulet men rätt ljumt och en svag vind.

Efter artgenomgången på parkeringen vände vi åter mot Malmö och avslutade exkursionen vid 14-tiden.

 

Artlista:

Ormvråk, tornfalk, råka, kråka, kaja, skata, ringduva, stare, pilfink, blå kärrhök,
gråhäger, gråsiska, gråtrut, grågås, sparvhök, skrattmås, vitkindad gås, bläsand, gräsand,

knölsvan, ängspiplärka, tofsvipa, storskarv, skedand, kricka, småskrake, kanadagås, ljungpipare, steglits,

havstrut, kärrsnäppa, havsörn, pilgrimsfalk, dvärgbeckasin, grönfink, sävsparv

Totalt: 36 arter

 

Ing-Britt och Sven-Erik


Fler bilder i Bildgalleri

Kustsnäppa. Foto: Per-Åke

Eskilstorps ängar 2019-10-06

17 deltagare (11 kvinnor, 6 män)

Kl. 9:00 - 13:30

 

Det var riktigt kallt när vi möttes upp vid vår vanliga uppsamlingsplats denna morgon. Kallt, men friskt och härligt med klarblå himmel och skinande sol! Väl förberedda på det kyliga vädret, med mössor vantar och många lager tröjor packade vi oss in i bilarna och körde iväg mot första målet - Eskilstorps ängar.

Körandes utmed jordbruksmarkerna fick vi se stora flockar av tofsvipor och starar samt en och annan fasan.

Väl framme vid parkeringen syntes steglits och kungsfågel i buskarna. Mängder av grågäss och vitkindade gäss var samlade utmed vattnet och när vi så sakteliga närmade oss flög merparten upp och iväg vilket blev en riktigt mäktig syn.

När vi kom ytterligare lite närmare fick vi se ett par vadare spatsera runt, vilka vi efter en stunds spanande kom fram till var såväl kustsnäppa som kustpipare. Långt ute på en sten syntes en havsörn som även visade upp sig flygandes över vattnet och som trots det långa avståndet avslöjade sin enorma storlek.

 

Så småningom blev det dags att ta sig vidare och just som vi åter skulle kliva in i bilarna kom två glador flygandes i skyn.

Bilfärden, under vilken ett flertal småfåglar, såsom talgoxe, bofink och blåmes skådades, tog oss vidare till Klagshamn. Här väntade en ljuvlig fikapaus med solen i våra ansikten och i sällskap av rödhake, gärdsmyg, bergfink och gransångare. Efter rasten blev det dags för en liten promenad som bjöd på småskrake, bläsand, havstrut, koltrast, vigg och sothöns.

 

Uppe i fågeltornet hade vi knappt hunnit upp innan en vattenrall kom simmandes för att sedan smyga in i vassen. Samtidigt kom en ståtlig ägretthäger flygandes lite längre bort. I dammen simmade några smådoppingar fridfullt runt och rätt var det var kom åtta skäggmesar flygandes för att landa bland vassen. Dessa små trevliga fåglar fick avsluta dagens tur och efter uppläsning av artlistan begav vi oss åter hem mot Malmö.

 

Artlista: Kaja, ringduva, skata, råka, fasan, tofsvipa, stare, fiskmås, steglits, kungsfågel,

grågås, vitkindad gås, gråhäger, knölsvan, kustsnäppa, gråkråka, havsörn, storskrake, pilfink, glada,

ormvråk, bofink, talgoxe, blåmes, rödhake, bergfink, gärdsmyg, bläsand, småskrake, gräsand,

havstrut, koltrast, vigg, sothöna, gråtrut, gransångare, lövsångare, ägretthäger, vattenrall, grönfink,

smådopping, skäggmes, skrattmås, kustpipare

Totalt: 44 arter

 

Anna Gustafson


Fler bilder i Bildgalleri

Innemöte 19-10-01
(8 deltagare 5 kvinnor 3 män)

Info fr Per-Åke:
1 Skof möte den 24 okt i Hässleholm. Ingen deltager från MO.
2 Fågelskyddsmöte 9 nov. Per-Åke deltager.
3 Olof Svebrant är intresserad att ta över hemsidan.
4 Per-Åke efterlyser namn på ny ordförande och kassör.
5 På innemötet den 5 nov ska temat vara Falkar.

Mötet avslutades med kaffe och god kaka, samt en runda ”Vad har jag sett sen sist”

Vid pennan Karin

Falsterbo fyr. Foto: Karin  fr 2016

Falsterbo 2019 - 09 - 15

24 deltagare (15 kvinnor, 9 män)

Kl. 8:00 - 14:30

 

Trots den hårda kalla vinden var vi ändå ett gäng som denna söndag samlades
för att ta sikte mot Falsterbo fyr för att titta på fåglar och äta kanelbullar.
Tydligen tyckte även fåglarna att det var på tok för mycket blåst och det verkade
som om de allra flesta var kloka nog att inte påbörja sin flytt utan istället invänta lämpligare väderförhållanden. Ett par olika arter flög dock kämpandes förbi,
däribland enkelbeckasin, kentsk tärna, bivråk och stenfalk.
Som tur var hade vi ett föredrag inbokat som denna dag hölls inne i den gamla fyrvaktarbostaden. Det blev trångt i den lilla stugan och vi fick med nöd och näppe plats. Så började Karin Persson berätta och hon tog det minsann alldeles från början och lotsade oss genom solsystem, big bang, dinosaurier och neandertalare
fram till vår tid och våra fåglar.
Med stort engagemang och inlevelse upplyste hon oss om fåglarnas utveckling genom tiderna, deras levnadssätt samt om hur ringmärkning går till och varför den är viktig. Vi blev förevisade spybollar och vad som kan finnas dolt i dem, fågelmat i form av levande larver och annat smått och gott!
Det hela avslutades med att vi fick se två små levande krabater bli utsläppta i det fria efter att deras små ben blivit försedda med ringar - en rödhake och en talgoxe. Två timmar försvann innan vi knappt hunnit blinka och när vi nöjda och glada hade tagit oss ut ur stugan begav vi oss vidare till fyren för att förse oss med kaffe och varma hembakta kanelbullar. 

 

Eftersom att vädret ute vid fågelstationen inte var någon höjdare vare sig för fåglar eller människor beslutade vi att ta oss vidare till en plats där vi förhoppningsvis skulle kunna hitta lite lä. Sagt och gjort.
Bilarna tog oss till “gröna jaktstugan” vid Foteviken som trots sitt dåliga skick ändå gav oss någorlunda skydd mot blåst och duggregn. I vattnet fick vi bland annat se skedand, kricka, gluttsnäppa och brushane. Ett flertal tornfalkar kom oss riktigt nära och vi fick oss en god titt på dem när de ryttlande stod alldeles stilla i luften.
Just som vi hade tänkt att avsluta dagens utflykt kom något stort vitt seglandes ovanför som fångade vår uppmärksamhet. Det visade sig vara en ägretthäger vilket
ju blev ett fint avslut innan vår avfärd tillbaka till Malmö. 

 

Artlista: Tofsvipa, ladusvala, råka, kråka, skata, kaja, gråhäger, talgoxe,
brun kärrhök, storskarv, stare, knipa, sothöna, smådopping, vigg, havstrut,
sparvhök, kentsk tärna, enkelbeckasin, hussvala, rödhake (ringmärkning), bivråk, stenfalk, tornfalk, knölsvan, grågås, fiskmås, skedand, gräsand, storspov,
gluttsnäppa, kricka, skata, brushane, backsvala, ringduva, ägretthäger,
ängspiplärka, sädesärla

Totalt: 39 arter

Anna Gustafson

 

Solnedgång vid Terekudden. Foto: Karin

Terekudden Bunkeflo strandängar 2019-09-03

13 deltagare (6 kvinnor 7 män)

Kl. 18:00 - 20:00

 

Vi var ett tappert gäng på 13 personer som efter en rejäl störtskur samlades på Själlandstorget för att ta oss ut på denna kvällsexkursion.
Vid tid för samling hade det emellertid klarnat upp och vi hoppades att prognosen om en fortsatt fin kväll skulle vara att lita på.
Efter en stunds funderande beslutades att vi skulle bege oss mot Terekudden i Bunkeflo.
Väl framme på parkeringen seglade en gråhäger förbi och det skulle visa sig att den inte var den enda i sitt slag på platsen.
I vattnet såg vi ett flertal andra gråhägrar spatsera omkring och ytterligare två kom flygandes förbi när vi senare var på väg hemåt.
Vid fågeltornet låg vinden på rejält och snart kom även regnkläderna till nytta. Plötsligt kom ett rådjur skuttandes i full karriär rakt emot oss.
Vattnet skvätte högt omkring den tills den stannade upp och iakttog oss för att i nästa sekund byta riktning och fortsätta in mot land.
I vattenbrynet fick vi syn på ett gäng enkelbeckasiner och en bit därifrån promenerade några gluttsnäppor omkring. Bläsand, kricka, sothöna, skedand, ejder och storspov var andra arter som kunde identifieras ute i vattnet.
Solen började sakta sänka sig mot vattnet och i dess oranga sken syntes silhuetter av fågelsträck.
De fikasugna tog fram sina termosar och slog sig ner i trappan och det blev trots det blåsiga och ostadiga vädret en riktigt härlig tisdagskväll!

 

Artlista: Kaja, ladusvala, sparvhök, fiskmås, skata, gråhäger, ringduva, grågås, gräsand, skrattmås,
storskarv, knölsvan, ejder, enkelbeckasin, bläsand, gluttsnäppa, skedand, sothöna, kråka, gråtrut,
kricka, storspov
Totalt: 22 arter

 

Anna Gustafson

 

Havsörn Foto: Jonas

Sandön 2019-08-25

12 deltagare (8 kvinnor & 4 män)

Kl. 08.00 - 16.30

 

Så var det äntligen dags att inleda höstterminens skådande med Malmöornitologerna!
Till en början såg vädret dimmigt och disigt ut men vid ankomsten till Sandön i Utvälinge var solen redan stark och kepsarna, byxornas avtagbara ben och solkrämen kom väl till pass.
En fiskgjuse kom flygandes förbi parkeringen och ett par gråsparvar och några blåmesar hoppade omkring bland grenarna i ett buskage.
Väl ute på bryggan fick vi med ens se tofsvipa, havstrut, storspov, några svanar och en ensam strandskata. När vi tittat ännu en stund kunde vi även lokalisera kricka, kärrsnäppa, gluttsnäppa och myrspov. 
det grunda vattnet simmade stora stim av småfisk och över oss flög flertalet ladusvalor förbi.
Längre bort kom streck efter streck med gäss flygandes i olika formationer och i vassen hade några turen att få se skäggmes.
Vi vandrade vidare ut på ön och fann där kustsnäppa, kustpipare, spovsnäppa, större strandpipare, ejder och storskarv. En mindre rovfågel flög förbi som visade sig vara en lärkfalk och bara en kort stund efter att vi anmärkt frånvaron av tärnor gled två stycken lysande vita kentska tärnor förbi. Längre ut på ön fick några syn på sandlöpare och småsnäppa. Ytterligare två fiskgjusar visade upp sig inte långt från två cirkulerande röda glador.
När vi ansåg oss ha sett vad där fanns att se vände vi tillbaka till bilarna för att hämta upp matsäckar och tog oss till en solig fikaplats med utsikt över havet och mitt i smörgåstuggandet fick vi plötsligt bråttom att få upp kikarna igen när en ståtlig havsörn seglade förbi.

 

Efter att ha fått nys på en för oss oprövad fågelstation lades den tidigare planerade fortsättningen till Rönnen åt sidan till fördel för ett besök vid Stureholm. Här fann vi ett trevligt fågeltorn där vinden fläktade vilket blev ett härligt avbrott från den gassande solen, och här visade gråhäger, sothöns samt diverse änder och vadare upp sig. Vi stod sedan ett tag vid bilarna och funderade över huruvida vi skulle känna oss nöjda och fara hemåt eller om vi skulle ta ett sista stopp och vi var rörande överens om det senare alternativet.

 

Det blev således ett stopp vid Hasslarps dammar - och tur var väl att vi fattade det beslutet! För här spatserade vi rakt på en liten grupp ringmärkare som hade flera arter de var i färd med att åter släppa ut i det fria. Vi fick en nära förevisning av göktyta, härmsångare, lövsångare och kungsfiskare. En bättre avslutning på säsongens första exkursion kunde vi knappast önskat oss! Därtill bjöd platsen på brun kärrhök, tornfalk, snatterand, törnskata, smådopping, vigg och korp. 

 

Efter att det sista kaffet tömts ur termosarna tog vi oss tillbaka till Malmö, efter en lång och härlig, om än ganska svettig, dag ute i naturen!

 

Artlista: Gråhäger, gråsparv, ormvråk, röd glada, kråka, skata, grågås, stare, kaja, ringduva,
blåmes, tofsvipa, gräsand, fiskgjuse, storspov, havstrut, fiskmås, strandskata, knölsvan, kricka, kärrsnäppa, gluttsnäppa, ladusvala, tornseglare, myrspov, sädesärla, kustsnäppa, kustpipare, ejder, spovsnäppa, skrattmås, större strandpipare, lärkfalk, skäggmes, storskarv, knipa, kentsk tärna, sandlöpare, småsnäppa, havsörn, sparvhök, sothöna, turkduva, skedand, smådopping, törnskata, snatterand, vigg, vitkindad gås, kanadagås, brun kärrhök, korp, tornfalk

Vid ringmärkning: Härmsångare, lövsångare, göktyta, kungsfiskare

Totalt: 57 arter

 

Anna Gustafson

Fler bilder i Bildgalleri

Sångsvan. Foto: Olof S

Krankesjön 2019 - 06 - 14

9 deltagare (4 män 5 kvinnor)

Kl. 18.00 - 22.30


Vårterminens sista exkursion utspelade sig vid Krankesjön, en varm och solig fredagskväll i mitten av juni. Bilfärden bjöd på vackra vyer 
där vi bland annat fick se röd glada, stork och tornfalk. Så småningom kom vi ut på en grusväg som även visade sig vara hem för en rejält stor flock boskap. Kreaturen spatserade i sakta mak över den lilla vägen medan de fundersamt såg på oss som om de undrade vad i all världen vi hade 
deras betesmark att göra. De släppte snällt förbi oss och strax därefter var vi framme vid vårt mål, parkeringen vid Stensoffa.
Efter att ha sett till att vi hade allt med oss tog vi oss in på skogsstigen där vi ganska omgående fick se en nötväcka klättra på en av
trädstammarna och längre fram hördes bland andra taltrast, bofink och svarthätta. Göken gol, luften var ljum och temperaturen alldeles lagom
för en skogsutflykt. Myggen som svärmade omkring oss var inte en lika behagliga och snart åkte myggmedlen fram ur väskorna,
men det hjälpte föga mot de hungriga insekterna.
Väl framme vid sjön och uppe i fågeltornet vid Almen blev vi dock av med de flesta myggen och vi kunde insupa utsikten över vattnet
där knölsvan, vigg, skäggdopping och gräsand simmade lugnt fram medan braxen lekte i ytan. Fisktärnor och skrattmåsar flög fram och tillbaka
över sjön, men bland dem fanns några som stack ut och tycktes vara mörkare till färgen och det visade sig att några svarttärnor kommit på besök.
Rätt var det var kom en rovfågel flygandes som först var svår att artbestämma, men när den något senare kom tillbaka och tydligare visade upp sig
blev någras aningar bekräftade - en brun kärrhök. Inte långt därefter seglade även en bivråk och en fiskgjuse förbi.


Lämpligt nog fanns det gott om bänkplatser uppe i fågeltornet där kaffetermosar, smörgåsar och bullar nu började dukas upp.
Med mackan i ena handen och kikaren beredd i den andra intogs här fikan varvat med spaningar upp i luften och ut över sjön.
Rätt var det var flög en enkelbackasin över våra huvuden och längre ut på vattnet landade en flock sångsvanar, alltsammans till ljudet av
grodornas kvackande nere vid vassen.


När vi kände oss klara uppe i tornet begav vi oss ner och iväg igen. Gruppen delades, men den som varit för ivrig att förflytta sig
till nästa plats fick snart vända åter då ett telefonsamtal från de som blivit kvar i tornet rapporterade att de fått syn på en årta.
Med snabba steg och inande myggsvärmar omkring oss tog vi oss tillbaka och hann precis se den ganska sällsynta anden innan den lyfte
och flög vidare. Denna gång lämnade vi tornet i samlad trupp och gick mot öppnare landskap där vi hoppades få se morkulla.
Det fick vi också mycket riktigt! En superb uppvisning där individen flög sin runda precis över oss och visade sig från alla vinklar.
Och inte nog med det - den kom tillbaka också! Inte bara en, utan flera gånger - om än på längre avstånd. Därtill fick vi se en gulsparv
sitta vackert och skinande gul på en staketstolpe, samt flera stycken buskskvättor ute bland det höga ängsgräset.


Solen började gå ner, men luften förblev ljummen. Det var dags att ta sig tillbaka till bilarna för att dra sig hemåt. Myggen till trots,
fick vi en helt underbar försommarkväll och vi var alla mer än nöjda över allt vi fått se och den härliga promenaden vi fått!


Artlista: Nötväcka, stork, glada, råka, kaja, taltrast, bofink, gulsparv, svarthätta, gök,
knölsvan, grå häger, vigg, rödhake, gräsand, storskarv, skäggdopping, fisktärna, rörsångare, bivråk,
skrattmås, gransångare, lövsångare, svarttärna, fiskgjuse, brun kärrhök, sångsvan, tofsvipa, hussvala, gråkråka,
enkelbeckasin, ringduva, gravand, årta, duvhök, morkulla, buskskvätta, tornfalk, koltrast

Totalt: 39 arter


Anna Gustafson

Fler bilder i Bildgalleri

Drakamöllan. Foto: Karin

Drakamöllan 2019-05-19

17 deltagare (10 män och 7 kvinnor)

kl 8.00 - 15.00


Klockan 8.00 på morgonen samlades vi ett glatt gäng på 17 personer för att den här gången ta oss en ganska bra bit från Malmö,
nämligen till Drakamöllans Naturreservat i trakterna kring Brösarp. Den lite längre bilfärden bjöd på bekväm fågelskådning
genom bilrutorna. Här skådades bland annat en väldigt vit börringevråk sittandes på ett viltstängsel, flera glador, ett knölsvanspar,
en tornfalk mitt i jakten och en ensam stork. Vi hann knappt parkera och komma ut ur bilarna innan näktergalen var i full gång
med sin sång. Den dolde sig dock inne bland snåren och trots ihärdiga försök fick ingen av oss syn på den. Vi promenerade vidare
i det disiga vädret. Prognosen hade lovat att vädret skulle klarna upp, men en sådan förändring såg icke ut att vara i antågande.
Dimman låg ganska tät över fälten och in bland bladskogen. Inte enbart näktergalen stämde upp till sång, vi fick utöver den höra
gransångare, grönsångare och lövsångare. Göken gol och skogsduvans dova hoande varvades med ringduvans något ljusare läte.
Plötsligt hörde några av oss det efterlängtade lätet från sommargyllingen. Det varade endast en kort stund, alla spetsade öronen
men det kom inte tillbaka och inte såg vi någon gyllene fågel heller. Vi vandrade vidare och fick en snabb skymt av en gröngöling
och ytterligare lite längre fram visade en hämpling stolt upp sig. Inifrån skogen hördes hackspett och spillkråka, ett par nyfikna
hästar var framme och nosade på oss och vi kelade mer än gärna med dessa en stund. Så fick vi studerade kartan för att få klarhet
i hur vi skulle gå. Vi tog sikte på en rastplats som låg på en topp. Utsikten hade nog varit underbar vilken annan dag som helst,
men idag såg vi bara ett tjockt vitt täcke av dimma. Mätta och belåtna blev vi i alla fall och efter en stunds kafferep var vi redo att
stega vidare. Fotograferna uppehöll sig en stund med att föreviga en lite gulsparv som inte hade något emot att bjuda på närbilder.
Ängsmarken bjöd även på boskap i form av stora svarta kossor varav några hade sina små kalvar vid sin sida - sannerligen en
bedårande syn!


Väl tillbaka vid parkeringen packade vi in oss i bilarna och körde till nästa stopp - Ravlunda skjutfält. Här fick vi se sothöna och 
höra tranor trumpeta. En mindre strandpipare hoppade endast någon meter framför bilen och några fick även se törnskata,
stenskvätta, drillsnäppa och storspov. Vi avslutade med uppläsning av artlistan.

Klockan var nu närmare två och vi var ganska trötta efter den långa dagen när vi åter satte oss i bilarna för hemfärd.
Och trots att varken solen eller sommargyllingen visade upp sig denna dimmiga majdag var vi alla väldigt nöjda med vår härliga
utflykt som ju bjudit på så mycket annat än just dessa två!


Artlista:

Tofsvipa, fiskmås, gråtrut, drillsnäppa, storspov, stenskvätta, törnskata, mindre strandpipare, trana, sothöna,
hussvala, nötväcka, trädkrypare, gulsparv, grönfink, gärdsmyg, spillkråka, talgoxe, blåmes, hämpling,
skogsduva, gröngöling, sädesärla, rödstjärt, rödhake, taltrast, lövsångare, gransångare, grönsångare, gök,
svarthätta, trädgårdssångare, koltrast, bofink, näktergal, ladusvala, strandskata, tornfalk, stork, skata, 
pilfink, ringduva, stare, ormvråk, grågås, knölsvan, gravand, råka, kaja, kråka,
glada, börringevråk

Totalt: 52 arter

 

Anna Gustafson

Fler bilder i Bildgalleri

Björktrast. Foto: Per-Åke

I Malmös närhet 19-05-07

10  deltagare (7 män 3 kvinnor)

Denna soliga men något blåsiga kväll lät vi bilarna stå kvar på parkeringen och tog oss istället en vända i Pildammsparken som ligger precis intill vår uppsamlingsplats. Framme vid dammen fick vi syn på en mörk måsfågel som vi misstänkte kunde vara en silltrut, men vi var inte helt säkra.
Så lyfte den plötsligt för att flyga iväg och avslöjade därmed sina lysande gula ben vilket säkerställde vilken art vi hade sett.
Längre fram strosade ytterligare några silltrutar tillsammans med skrattmåsar, gräsänder, gråtrutar och kajor och vi fick chansen att studera dem
på riktigt nära håll. Utöver gräsänder, sothöns och viggar simmade även såväl skäggdopping som gråhakedopping ute på dammen och på andra sidan skymtades även knölsvan och lite olika gäss.

Vi vandrade vidare till en ny utkiksplats där vi såg brunand och kricka, samt en liten sädesärla som satt på en pinne och vickade karakteristiskt på sin stjärt.

Över dammen flög en helt otrolig mängd svalor av alla tre sorter - ladusvala, hussvala och backsvala. Allra flest verkade det vara av backsvalorna. De snabba fåglarna jagade insekter och dök ner mot vattenytan. När svalor flyger lågt sägs det att det vankas regn - och ingen rök utan eld - det kom mycket riktigt en liten skur kort därefter. Denna varade dock inte särskilt länge och då vi ju befann oss under stora träd som skyddade oss förblev vi torra och glada.

Solen sken alltjämt och det var dags för fikastund som hölls på parkbänkarna med utsikt ut mot dammen. Några av oss tog en sväng in i dungen bakom bänkarna i hopp om att få syn på småfåglar, men dessa höll sig undan och det enda vi såg var en och annan koltrast som hoppade omkring bland löven och förgyllde vår kväll med sin härliga sång.

Vi tog oss runt dammen, men hade sett det mesta som fanns där att se. Ett par björktrastar tog sig en dusch i en fontän och bofinken och svarthättan hördes sjunga bland träden. Så avslutades vår tur den här kvällen och det blev ju inte bara en härlig liten promenad utan faktiskt också en ganska skaplig artlista!


Artlista:

Skrattmås, ringduva, kaja, gräsand, skäggdopping, vigg, silltrut, gråtrut, knölsvan, grågås,
tamduva, sothöna, vitkindad gås, gråhakedopping, fiskmås, brunand, sädesärla, hussvala, ladusvala, backsvala,
kricka, rörhöna, koltrast, kråka, strandskata, råka, skata, bofink, björktrast, svarthätta
Totalt: 30 arter


Anna Gustafson

Fler bilder i Bildgalleri

Deltagare på Fågelskådningens dag. Foto: Sven-Erik

Fågelskådningens dag 19-05-05

25 deltagare (10 män 15 kvinnor) + omkring 30 personer från Friskis&Svettis

 

Klockan 9.00 på söndagsmorgonen samlades ett stort gäng vid Ribersborgs Kallbadhus för att till fågelskådningens dags ära,
spana efter fåglar vid havet och i de närliggande parkområdena.
Utöver Malmöornitologerna anslöt sig även en stor grupp på omkring 30 personer från Friskis&Svettis som följde med under
första hälften av vår rundtur. Luften var något kylig men solen strålade klart och på himlen fanns knappt ett enda moln.
I strandkanten rörde sig ett flertal ladusvalor och i luften flög även hussvalor omkring. Långt ut till havs kunde några ejdrar skymtas
och framför kallbadhuset kretsade ett par fisktärnor. En av deltagarna tog en promenad bort till nästa brygga och fick se
drillsnäppa och småtärna, medan vi andra gick raka vägen över till Öresundsdammarna där vi fick se flera arters småttingar.
Inne i vassen hade en sothöna fullt sjå med att hålla ordning på sina små dunbollar till barn.
Vi fick se flera gräsandsmödrar med sina bedårande, lite fläckiga, ungar och något längre fram kom även
tre grågåsfamiljer med sina fluffiga barn i släptåg.

 

I områdets träd sjöngs det för full hals och av all fågelsång som ljöd omkring oss kunde vi bland annat urskilja
rödstjärt, grönfink, lövsångare, törnsångare, koltrast, talgoxe och gransångare. På gräsmattan ut mot vägen gick en strandskata
med sin lysande långa näbb och på andra sidan uppehöll sig både sothöna och rörhöna. I dammen såg vi också flera par av gråhakedoppingar.
Någon kungsfiskare hade vi tyvärr inte turen att se, men vi misströstade icke för detta utan tog oss vidare till
Slottsparken och Kungsparken där vi hade, kanske årets hittills, härligaste fikastund vid Slottsmöllan.
I lä värmde solen skönt och vi fick klä av oss både jackor, mössor och halsdukar. Nu var det minsann fåglarnas tur att
studera oss istället för tvärtom. Med lystna ögon närmade sig gräsänder, kajor och måsar som trånade efter våra smörgåsar och bullar.
Tids nog fick de sig också ett par smulor att bråka om.

 

Efter den lite extra långa rasten begav vi oss vidare och det var dags för några av oss att försöka lära oss känna
igen svarthättans läte, vilket inte var helt lätt bland alla andra ljud! Tillslut visade den lilla grå fågeln med svart hjässa även upp sig.
På tillbakavägen fick vi se ytterligare några nykomlingar för i år, nämligen en kull rörhöneungar tillsammans med sin mor.
Slutklämmen för dagens exkursion fick bli en gråhäger på mycket nära håll. Den satt stilla som en staty uppe i ett träd precis
bredvid stigen och vi fick möjlighet att studera den riktigt ingående!

 

Artlista:

Hussvala, fisktärna, fiskmås, kaja, grågås, skrattmås, ladusvala, vitkindad gås, småskrake, gräsand,
knölsvan, ringduva, råka, sothöna, blåmes, strandskata, pilfink, gråhakedopping, skata, rörhöna,
småtärna, drillsnäppa, rödstjärt, lövsångare, törnsångare, stare, gransångare, vigg, kråka, grönfink,
koltrast, smådopping, gråhäger, bofink, gråtrut, svarthätta, talgoxe, tamduva, ejder

Totalt: 39 arter

 

Anna Gustafson

Fler bilder i Bildgalleri

 

Gransångare. Foto: Jonas

Kalkbrottet i Limhamn 19-04-28

22 deltagare (12 män och 10 kvinnor)

 

Den sista söndagen i april var det äntligen dags för exkursionen som många av oss länge sett fram emot -
nämligen den guidade turen i Limhamns kalkbrott.
Vid parkeringen vid brottet mötte vi upp Henrik Hultén som skulle ta oss med ned i det ca 65 meter djupa kalkbrottet.
På väg ned hördes både lövsångare och ärtsångare bland träden. Samtidigt seglade dessutom några hussvalor över våra huvuden.
Första anhalten blev vid Malmös tredje högsta vattenfall (något senare skulle vi avsluta med att se även nummer ett på den listan)
där en gransångare 
visade upp sig med en fjäder i mungipan, troligen en detalj till dennes bobyggande. 

Något längre ner på vägen blev vi stående för att bevittna en fejd mellan en sparvhök och en kråka uppe i skyn.  

En strid vilken kråkan tycktes vinna då höken så småningom försvann över den av kalksten lysande vita bergskanten.
När vi senare vände blickarna mot en annan klippavsats siktade vi något så trevligt som en skogsduva som kikade fram
över kanten med sin grönskimrande hals.

 

När vi nått brottets botten fick vi se en del sjöfågel så som gravänder, gräsänder, sothöns och en knölsvan.
En ormvråk kom och visade stolt upp sig i flykt och inte långt därefter hade vi även en brun kärrhökshane i kikarsiktet.
Därefter hade några av oss turen att få se en sävsparv bland vassen. När vi nått andra sidan av brottet fick vi en uppvisning
av tre gråhägrar och avslutningsvis fick vi också se ett par rådjur skutta omkring nere i brottet.

 

Röret där en berguv vanligtvis ska hålla till gapade dock tomt och fågeln syntes inte till någon annanstans heller,
men vi hängde inte läpp för den sakens skull! Vår lista blev längre och längre och när turen var avslutad var vi uppe i 30 arter.
Inte för att vi hade fått nog ändå - nej nu fortsatte vi mot Hammars park där vi först tog oss ett välbehövligt kafferep för att
sedan leta rätt på exempelvis bofink, svarthätta, steglits, gärdsmyg, nötväcka och järnsparv.

Efter att slutligen ha listat 40 arter kände vi oss nöjda för den här gången och begav oss hemåt
efter en mycket trivsam och lyckad dag i Limhamn!

 

Artlista:

Gärdsmyg, skata, koltrast, lövsångare, ringduva, hussvala, blåmes, talgoxe, gransångare, fiskmås,
ärtsångare, grågås, skogsduva, gräsand, kråka, sparvhök, sädesärla, steglits, gravand, gråhäger,
knölsvan, ormvråk, sothöna, brun kärrhök, sävsparv, fasan, rödstjärt, tofsvipa, vitkindad gås, järnsparv,
storskarv, stare, råka, kaja, svarthätta, nötväcka, björktrast, bofink, gråtrut, pilgrimsfalk.

Totalt: 40 st

Anna Gustafson

Fler bilder i bildgalleri

 

Rödbena. Foto: Olof S

Falsterbohalvön 19-04-07

22 deltagare (7 män och 15 kvinnor)

 

Solen sken och det var så gott som vindstilla på söndagsmorgonen då vi samlades

för avfärd mot Falsterbo. Vi var många som hade lockats ut av det vackra vädret

och med förväntan satte vi oss i bilarna och tog sikte mot Höllviken.

Det skulle senare visa sig att inte endast människosläktet vaknat till av den strålande

vårsolen utan att även fåglarna var benägna att visa upp sig!


Redan innan vi for från parkeringen hade vi fått se och höra strandskator,

på åkrarna längs vägen såg vi ett flertal fasaner och vid första anhalten dröjde

det inte länge förrän första sidan i blocket var fyllt av artnamn.

Längs strandpromenaden vid Höllviken visade sig bland annat några rödbenor,

gravänder, bläsänder, ejdrar, storskrakar och strandskator. Dessutom fick vi en uppvisning

av en röd glada som stiligt kom flygandes utifrån havet och rakt över oss.


När vi kände oss nöjda åkte vi vidare till vårt andra, och sista, stopp för dagen, nämligen Landgrens holme. Här uppehöll vi oss i många timmar. Främst var det skärfläckorna som lockade. Deras långbenta, svartvita gestalter med sina svängda långa näbbar fyllde holmen, men där fanns också en hel del vitkindade gäss, tofsvipor och större strandpipare.

 

Efter en mycket trivsam kaffestund runt fikabordet vid utkiksplatsen, beslöt några av

oss att gå en runda kring naturreservatet. Solen skymdes av ett tunt molntäcke

och en svag vind drog in från havet som gjorde att det kändes något kallare än förut.

Vi som tagit av oss jackorna fick sätta dem på oss igen och fram ur ryggsäckarna

plockades både mössa och vantar upp. Det bör dock tilläggas att det fortfarande var ett underbart (om än något svalare) väder!

Under vår rundtur fick vi se rödhake, ängspiplärka, stenskvätta, grönfink, hämpling och bofink. De som stannat kvar och istället dragit sig bort åt ett annat håll hade inte

sämre tur - där sågs bland annat rödhake, rödstjärt och kungsfågel.


Vi avslutade dagens exkursion med att under uppläsning av artlistan,

försöka överrösta de många sånglärkorna som drillade ovanför oss och åkte

därefter hem till Malmö.

 

Artlista: 

Strandskata, fasan, råka, kråka, kaja, skata, skrattmås, gravand, gräsand, sädesärla, bläsand, fiskmås, kricka, rödbena, storskrake, knölsvan, ejder, gråtrut, sothöna, röd glada, storskarv, ringduva, vigg, ormvråk, tofsvipa, vitkindad gås, stare, skärfläcka, smådopping, gransångare, större strandpipare, talgoxe, hämpling, grönfink, koltrast, bofink, ängspiplärka, trana, rödhake, stenskvätta, kungsfågel, rödstjärt, sånglärka

Totalt: 43 st

 

Anna Gustafson

Fler bilder i bildgalleri

 

Gransångare. Foto:Jonas

I Malmö närhet 19-04-02

11 deltagare (7 män och 4 kvinnor)

 

Denna soliga, om än blåsiga, tisdagskväll bestämde vi oss (efter en tids överläggning) för att besöka Husie mosse.
Det första vi fick se när vi kom ner till vattnet var knölsvan, gräsänder, sothöns, viggar samt två väldigt vackra gravänder.
Efter att ha spanat en stund på dessa tog vi oss vidare upp mot en liten dunge i hopp om att få se lite småfåglar
och kanske en hackspett - men icke! Ringduvor var det däremot gott om. Dessa såg vi var vi än vände blicken,
antingen långt bort längst upp i en trädtopp, eller också flockvis flygandes över oss. En bit längre fram hördes ett,
för några av deltagarna, välbekant ljud och därefter dröjde det inte länge innan vi lyckats få syn på ett flertal gransångare bland björkarna.

Därefter fick vi oss en härlig liten promenad under vilken vi dels kunde njuta av solen som började gå ned bakom Husie kyrka,
men också fick se en del gäss av olika slag. Höjdpunkten för utflykten var då en lyckligt lottad deltagare fick en skymt av den
eftertraktade blå fågeln med oranget bröst - kungsfiskaren!

Kvällen avslutades vid fikabordet där vi ganska så hastigt mumsade i oss vår medhavda fika medan vi lyssnade till taltrastens ljuva sång.

Kanske bjöd inte dagens utflykt på den mest imponerande artlistan, men vi fick oss ändock en underbar kväll!

 

Artlista:

Knölsvan, råka, kråka, gräsand, gravand, sothöna, ringduva, vigg, grågås, talgoxe,
gransångare, kaja, vitkindad gås, koltrast, röd glada, taltrast, kungsfiskare, kanadagås, blåmes

Totalt: 19 arter

Anna Gustafson

Bläsgås. Foto: Tore

Sövdesjön 19-03-10
11 deltagare (6 kvinnor, 5 män)

 

Dagens exkursionsmål är Sövdesjön. Ingen av deltagarna har någon större kunskap om målet,

men efter lite funderingar kör vi iväg. Vädret är gråmulet men vi hoppas på sol lite senare under dagen.

 

Vi parkerar vid badplatsen vid norra delen av sjön och följer sjökanten västerut. Det är lite svårskådat pga
vassen i sjökanten. Snart blir vi överraskade av en hagelskur ! 
Vi går en bit till och vänder sedan tillbaka till parkeringen.
Där finns det bord och bänkar för nu är det fikadags. Vid parkeringsplatsen ser vi 2 större hackspett och 1 nötväcka. 


Nästa mål blir fågeltornet vid Ingelstorps kyrka. Direkt när vi stiger ur bilarna ser vi en jättestor flock med gäss
som flyger över fälten. Flocken landar bredvid en ännu större flock gäss – vitkindande och grågäss.
Vi går till fågeltornet men ser inget spännande – inga rovfåglar. Däremot kommer en ny hagelskur !

 

Nu känner vi oss nöjda med dagen och avslutar exkursionen. Vädret har varit mycket omväxlande – mulet,lite sol och hagel skurar.

 

Artlista:

storskarv, sångsvan, bläsgås, grågås, vitkindad gås, gravand, gräsand, vigg, knipa, storskrake,
glada, tornfalk, sothöna, trana, skrattmås, ringduva, större hackspett, sånglärka, koltrast,
talgoxe, blåmes, stjärtmes, nötväcka, skata, råka, kråka, kaja, grönfink
Totalt: 29 arter

 

Åsa Björklund


Fler bilder finns i Bildgalleri

Årsmöte 2019-03-05
19 deltagare (7 män, 12 kvinnor)

Ordf Per-Åke hälsade oss välkomna till årsmötet. 

Valen som förrättades var:
omval på Per-Åke som ordf, samt omval av Lotta som kassör. 
Sven-Erik valdes till kontaktperson.
Ing-Britt tar hand om medlemslistan, samt utskick till medlemmar.
Ulrika och Karin blev revisorer. 

Medlemsavgiften för 2020 är oförändrad dvs 100 kr. Milersättningen höjdes till 10 kr/mil.

Vi har fätt en gåva till föreningen och dessa medel används bl a till att besöka Faslterbo fågelstation med guidning.
Per-Åke bokar detta.

Karin meddelade att hon lämnar uppdraget med hemsida samt kontakten med Studiefrämjandet i aug -19.
Lokalen på Studiefrämjandet är bokad för våren, men ej för hösten.
Åsa tar hand om Studiefrämjandet, dvs bokning, skickar program för underlag till Kulturrapporterna, samt fyller i dessa. 
Vår kontakt på Studiefrämjandet är Lotta Pedersen.

Efter årsmötet åt vi goda smörrebröd som Maj-Lis hade anskaffat. Tack Maj-Lis!

Karin Evby


Ägretthäger. Foto: Per-Åke

Vomb 2019-02-17

17 deltagare (10 kvinnor och 7 män)

Vi samlades vid Själlands torg och när klockan slagit nio begav vi oss iväg mot dagens utflyktsmål – Vomb.
Redan under bilfärden fick vi se en hel del fåglar; röd glada, fasan, ormvråk, koltrast, vigg och tornfalk, för att bara nämna några.

Vårt första stopp blev Södra Vombvägen där vi hade hoppats få se svartmes och tofsmes, men dessa lyste med sin frånvaro.
Däremot kraxade ett flertal korpar över trädens toppar och utöver diverse småfåglar, fick vi även syn på en större hackspett
samt ett snabbt besök av en entita som ett par gånger försåg sig med frön från fågelbordet.

När vi ansåg oss vara nöjda for vi vidare till nästa stopp vid Kävlingeån efter utloppet av Vombsjön.

Här möttes vi, så fort vi stigit ur bilarna, av sånglärkans sång. Ett härligt vårtecken som fick oss alla på extra bra humör!
En bit in på stigen väntade flera sorters änder och gäss, till exempel stjärtand, kricka och bläsand. Längre fram, bland svanar och fiskmåsar,
siktade vi ytterligare en vit gestalt som skillde sig markant från de andra – en ägretthäger som visade upp sig såväl i flykt
som stående i vattenkanten.

För många av oss hade nu magen börjat kurra och vi vände om i hopp om att fikaborden skulle vara lediga.
Några fortsatte en bit till och skymtade där något lysande gult som visade sig vara en forsärla!
Vi andra fick nöja oss med sångsvanans gula näbb, vilket ju heller inte var så tokigt! Borden var lediga och vi fick en härlig fikastund intill vattnet.
Dock ingen kungsfiskare. 

Mätta och glada packade vi åter in oss i bilarna och styrde mot vårt sista stopp som var Silvåkratornet vid Krankesjön.
Här hade vi ett träd helt fullt av storskarvar, en gråhäger och lite senare anslöt sig också ännu en ägretthäger.
Ute på sjön guppade vigg, knölsvan och salskrake och tillsist fick vi även en skymt av två havsörnar.

Här avslutades dagens exkursion med uppläsning av vilka arter vi fått se under dagen, samt ett par ord från ordföranden
som uppmanade alla medlemmar att komma till årsmötet den 5/3 19.00 då bland annat några val ska förrättas.

Artlista:

Knölsvan, grågås, vitkindad gås, gräsand, bläsand, kricka, vigg, knipa, storskarv, gråhäger,
sothöna, ormvåk, tornfalk, skrattmås, fiskmås, gråtrut, havstrut, koltrast, talgoxe, blåmes,
skata, kaja, råka, kråka, röd glada, fasan, korp, större hackspett, entita, grönsiska,
stjärtand, sånglärka, gravand, tofsvipa, ägretthäger, bläsgås, sångsvan, sparvhök, forsärla, pilfink,
salskrake, havsörn, bofink.

Totalt: 43 arter

Anna Gustafson

Fler bilder i Bildgalleri

Programmöte 2019-05-02
4 deltagare (4 kvinnor)

Endast 4 personer kom till första innemötet för 2019. På programmet stod planering av höstens 
excursioner och innemöten.
Ett flertal kustlokaler föreslogs och vi hoppas där kunna se vadare, änder och gäss. Programmet mailas ut
och finns även på hemsidan när det är klart. 
Därefter fikade på Maj-Lis hembakta och goda Toscakaka. 

Karin meddelade att hemsidans uppdateringsprogram är omgjort. Det märks framför allt på Bildgalleriet
som ser lite annorlunda ut. Viss problem finns med länkarna, man kan inte bläddra lika lätt mellan sidorna.
Karin ska försöka åtgärda detta. 

Nästa innemöte är årsmötet 190305, då alla är välkomna!

Karin Evby


Tornfalk. Foto: Goran

Malmö hamnar 2019-01-20

12 deltagare (7 kvinnor och 5 män)

 

Vi samlades vid Själlands torg kl 9, redan där såg vi trädkrypare och nötväcka.

Första stopp var helikopterplattan, vädret var fint och soligt, men lite blåsigt och fläckvis ishalka. Vi fick se en del småskrakar och knipor på havet men annars inte så mycket.

 

Därefter körde vi den rätt långa Lodgatan ut till en annan del av hamnen där det brukar ligga mycket fåglar vintertid. Inte så idag, bara lite sothöns och någon knipa.

Sedan tog vi oss till Oljesjön nära Swedecrome där det var lite bättre med fågellivet, bl.a. brunand och smådopping.

 

Nu började det bli dags för fika, vi hittade en kylig men uthärdlig fikaplats på den stora utfyllnaden i vars norra del förr den s.k. Ökensjön låg. Den är nu lättillgängligare med en vägslinga från vilken man kan spana av stora områden. I dammen nära fikaplatsen fanns det snatterand och en hybridgås (vit X grå trodde vi). En rastande pilgrimsfalk på en grushög och en sädesärla överraskade, på återvägen fanns en orädd tornfalk på en gatlykta.

 

Några deltagare avvek här, några fortsatte till djurkyrkogården vid Spillepeng. Där fann vi fina strövstigar med lite mer lä än ute vid havet. Efter att ha korsat ån via den fina hängbron hade några av oss turen att få en fin obs av en kungsfiskare som flög bort nedströms, en orädd häger var också en kul obs.

Vi promenerade neråt ån, sen åter runt bilskroten och skjutbanan. Nöjda med dagen avslutade vi exkursionen här.

 

Artlista:

Knölsvan, grågås, vitkindad gås, gräsand, bläsand,kricka, snatterand, skedand, vigg, brunand, småskrake, knipa, ejder, storskarv, gråhäger

smådopping, sothöna, ormvåk, tornfalk, pilgrimsfalk, skrattmås, fiskmås, gråtrut, havstrut, tamduva, kungsfiskare, rödhake, koltrast, sädesärla, nötväcka, trädkrypare, talgoxe, blåmes, skata, kaja, råka, kråka

Totalt: 37 arter

 

Ing-Britt Månsson och Sven-Erik Svensson

 

Fler bilder i Bildgalleri

 

Innemöte 2018-12-04

13 deltagare (7 män 6 kvinnor)


Dagens möte började med att vi beslutade för andra gången att paragrav 7 i stadgarna skall vara:

”Alla personuppgifter behandlas enligt personskyddslagen GDPR. se bilagan GDPR”

Paragraferna efter upp numreras.


Jag lämnade en rapport från Skånska Fågelskyddsmötet den 17 november.


Ingen hade funderat på vår artikel, vi skall skriva till Anser. Vi får ta det till vårens inne möte.


Inga förslag på ny ordförande hade dykt upp, det är bara ca 3 månader kvar.


Så var det Fågelbingo, alla fick varsin liten bingobricka och jag spelade upp fågelljud från datorn. En del svåra och en del lätta.


Majlis hade dukat upp fika det var kaffe, goda kakor, clementiner och choklad. Tack för fikat och alla de andra under året.


En ny liten tävling, jag visade bilder på olika fågeltorn, det gällde att säga var det var.


Så tog vi en runda där alla berättade vilka fåglar de sett den senaste tiden.


Nästa utflykt Lomma 9 december


Jag önskade God Jul och Gott nytt år. Det gäller även er som inte kunde vara med på mötet


Ordförande Per-Åke Brodin


Nötväcka. Foto: Olof S

Övedskloster 2018-11-18

15 deltagare (8 kvinnor, 7 män)


Dagens exkursion startades i lugnt väder med stålande solsken från molnfri himmel, men övergick så småningom till att bli alltmer molnig,

samtidigt som vinden ökade.

Redan utefter vägen gjordes intressanta observationer, t ex en stork i Dalbytrakten, minst ett dussin ormvråkar och en spillkråka.


Framme vid målet gick vi först till Öveds kyrka och Mölledammen. Vi såg bland annat domherrar och två havsörnar som satte sig intill varandra

i toppen av ett träd. En trädgård med fågelmatning lockade till sig många småfåglar.


Lagom till fikadags kom solen fram en stund och vi satt och tittade ut över slottsparken medan en rödhake sjöng så vackert i trädkronan ovanför.

Glador, sparvhök, större hackspett med flera passerade revy. Höjden av bekväm fågelskådning!


Sedan gick vi en runda genom parken och spanade av vad som rörde sig vid dammarna där utanför.

En ensam prutgås kom inflygande tillsammans med en flock vitkindade gäss och gick sedan och betade tillsammans med grågäss och bläsgäss.

Avslutningsvis såg vi helvita tamduvor på borggården.


Artlista:

Knölsvan, sångsvan, bläsgås, grågås, vitkindad gås, prutgås, bläsand, snatterand, kricka, gräsand,

vigg, fasan, storskarv, gråhäger, vit stork, röd glada, havsörn, sparvhök, ormvråk, tornfalk,

fiskmås, tamduva, ringduva, spillkråka, större hackspett, rödhake, koltrast, björktrast, entita, blåmes,

talgoxe, nötväcka, trädkrypare, skata, kaja, råka, kråka, pilfink, bofink, grönfink,

domherre.

Totalt 41 arter


Ingrid EvaldssonFler bilder i Bildgalleri

Innemöte 2018-11-06

11 deltagre ( 6 män, 5 kvinnor)


Föreningsinfo:

Ing-Britt rapporterade från Skofs möte den 18 okt.

8-9/12 inventeras övernattande glador, och under 2019 inventeras turkduva och berguv.


MiniAnser har publicerats till barn/unga och den är bra även som info till vuxna nybörjare.


SkOF har en ny t-shirt med logan "Trevligt att råkas".


17/11 är det skånsk fågelskyddsmöte, Per-Åke deltager.


Per-Åke la fram det nya förslaget ang rutiner för GDPR. Vi beslöt att använda detta. Ytterliggare ett beslut ska tagas

eftersom det även är en stadgeändring. En länk till förslaget ska finnas på hemsidan.


Vi drack kaffe med gott fika, och under tiden visade Per-Åke ett utmärkt bildspel om de olika arterna av gäss

som vi kan träffa på i Skåne.


"Fåglar sen sist avslutades mötet."


Karin Evby

Varfågel. Foto: Jonas

Dörröds fälad 2018-10-28

11 deltagare (7 kvinnor och 4 män)


Vi samlades vid Själlands torg och gav oss av vid 8 enligt vintertid. Vi klarade oss med 2 bilar, en tillkom vid vandringsstarten. Solen försvann under bilresan och ersattes med snöfall, det var vackert med nyfallen snö i höstlandskapet men vi hade föredragit soligt och lite varmare. Flera ormvråkar noterades längs vägen.


Vår vandring startade på ett hygge med god utsikt, ett meståg och en varfågel på en högstubbe noterades. Vi passerade Kullatorpet och gick in i Dörröds fälad, ett vackert och väldigt varierat område, med lövskog, barrskog, enebackar, öppna fälader och kalhyggen i ett väldigt kuperat landskap. De otaliga färisterna med hala metallrör var lite jobbiga i det hala väglaget.

Snöfallet hade nog dämpat fågellivet en del, vi fick ändå flera trevliga obsar: entita, korp, ormvråk, rödvingetrast bl.a. Det var rätt speciellt att se  snöklädda gröna blad på många av träden. Vi fick också höra dovhjortens bräkande eller grymtande läte.


Vi tog ”långa rundan” som gick igenom området och till en trevlig fikaplats i närheten av en föreningsstuga. Lite svalt att sitta och fika var det, men efteråt vi fick upp värmen i en rejäl uppförsbacke upp till ett nytt hygge med en förmodligen ny varfågel på en högstubbe som vi hann att få en bra titt på.


Vädret blev bättre, solen tittade fram, men det började blåsa upp nu, och efter artgenomgången var vi nöjda med dagen och drog hemåt.


Artlista:

Sångsvan, Vitkindad gås, Gräsand, Rapphöna, Storskarv, Röd glada, Ormvråk, Tornfalk,

Morkulla, Fiskmås, Gråtrut, Ringduva, Rödhake, Koltrast, Rödvingetrast, Entita,

Blåmes, Talgoxe, Nötväcka, Varfågel, Nötskrika, Skata, Kaja, Råka,

Kråka, Korp, Bofink, Bergfink, Domherre

Totalt: 29 arterIng-Britt Månsson och Sven-Erik SvenssonFler bilder i Bildgalleri


MalmöOrnitologer vid Lomma kustdammar. Foto: Tore

Lomma och Alnarp 2018-12-09

11 deltagare (3 kvinnor, 8 män)


Årets sista exkursion inleddes i milt (ca +7°) och mulet väder. Efter hand försökte solen bryta igenom molnen mer och mer.

Några av oss upptäckte att vi klätt på oss onödigt mycket.


Första stoppet gjordes vid Lomma Södra (Blå Caféet). Innan vi nått stranden såg vi både större hackspett och gärdsmyg.

I vattnet låg gott om sjöfåglar, bland annat kanadagäss och stjärtänder. En sädesärla sågs på stranden.


Sedan åkte vi till Lomma Kustdammar. Där fann vi bland annat mycket vigg och några bergänder. En grupp sångsvanar flög förbi.

Längs vägen mot stranden spanade vi upp i tallarnas kronor där vi hittade födosökande svartmes och kungsfågel.

I havet var det däremot ganska dåligt med fågel, eftersom där fanns både kitesurfare och gott om folk som promenerade längs stranden.


Vi fortsatte till Alnarpsparken för att leta efter sparvugglan som setts där. En skön fikastund fick vi, men ingen uggla hittades.

Inte heller trädgårdsträdkryparen visade sig. Däremot fanns det gott om rödvingetrastar och fina domherrar.

På däggdjurslistan noterade vi en hare och flera ekorrar.


Artlista:

Knölsvan, sångsvan, grågås, kanadagås, vitkindad gås, bläsand, gräsand, stjärtand, brunand, vigg,

bergand, knipa, storskrake, skäggdopping, storskarv, gråhäger, sparvhök, ormvråk, tornfalk, sothöna,

skrattmås, fiskmås, gråtrut, havstrut, tamduva, ringduva, större hackspett, sädesärla, gärdsmyg, rödhake,

koltrast, rödvingetrast, kungsfågel, svartmes, blåmes, talgoxe, nötväcka, trädkrypare, skata, kaja,

råka, kråka, bofink, domherre, stenknäck.

Totalt 45 arter


Ingrid Evaldsson


Fler bilder i BildgalleriGluttsnäppa. Foto: Jonas

Klagshamn 2018-10-14

13 Deltagare (7 kvinnor och 6 män)


Dagens mål är Klagshamn dit vi körde kl.09 på söndagsmorgonen. Solen lyser och det verkar bli en fantastiskt fin sensommardag.


Första stoppet blev stora dammen där det tidigare varit ett kalkbrott. Vi spanade efter bergand men tyvärr-dammen var nästan helt tom på fåglar.


Nästa stopp blev badplatsen där vi parkerade. Vi började vår vandring runt udden och vid badplatsen syntes några som badade .

Vi följde kusten bort mot hamnen och vidare mot småbåtshamnen men det var ganska ont om fåglar.

Sedan gick vi över till andra sidan för att se om det fanns något sevärt där - inte många fåglar där heller.


Åter vid p-platsen bestämde vi oss för att besöka Olas hörna. Där åt vi vår medhavda matsäck i solskenet- härligt .

Där kunde vi titta både på en pilgrimsfalk på en stolpe och en havsörn på en sten .Örnen rev och slet i sitt byte och stenen

var alldeles rödfärgad !

Olas hörna blev sista stoppet för dagen och exkursionen avslutades med sedvanlig artgenomgång.


Vid pennan

Åsa BjörklundArtlista:

Råka, Fiskmås, Stare, Kråka, Kaja, Ringduva, Grågås, Skäggdopping, Kanadagås, Skata

Blåmes, Större hackspett, Gransångare, Dubbeltrast, Knölsvan, Storskarv, Gräsand, Havstrut, Bläsand, Grå häger,

Skrattmås, Ejder, Skedand, Bofink, Sothöna, Vitkindad gås, Sparvhök, Talgoxe, Ormvråk, Småskrake,

Bergfink, Sånglärka, Gluttsnäppa, Kricka, Havsörn, Varfågel, Grönsiska, Bläsgås, Pilgrimsfalk, Skäggmes,

Rödhake, Pilfink, Tornfalk

Totalt: 43 arter


Anna GustafsonFler bilder i Bildgalleri
Innemöte 2018-10-02

12 Deltagare (6 kvinnor och 6 män)


Följande punkter bestämdes:


- Innemöte 5 feb (programplanering höst 2019)

- Årsmöte 5 mars


 - Förslag på exkursionsmål för våren 2019 var bl a Drakamöllan, Sövde, Krankesjön.

   Guidad tur till Limhamns kalkbrott endast för medlemmar, och föranmälan. Max 20-25 deltagare.

   Sven-Erik skriver ihop programmet.


- Förslag till riktlinjer för GDPR (den nya datskyddslagen) diskuterades. Kassör och ordförande kommer med förslag

   till nästa innemöte. En länk till riktlinjerna ska också finnas via hemsidan.


- Mötet avslutades med kaffe och goda kakor.Karin EvbyRöd glada. Foto: Olof S

Fyledalen 2018-09-30

9 deltagare (6 kvinnor, 3 män)


Dagen bjöd på oväntat mycket sol, växlande molnighet och vinden var måttlig,

så trots att det inte var så varmt hade vi en skön dag.


Vårt skådande i vackra Fyledalen inleddes på Betongplattan (där ett tegelbruk legat).

Vi gick ett stycke längs grusvägen som följer skogskanten.

Många småfåglar hördes i buskar och träd och efter envist spanade såg vi en del av dem.

Tillbaka på Betongplattan fikade vi samtidigt som vi höll utkik efter fler fåglar.

Röda glador var det gott om och korp såg vi flera.


Vi fortsatte till Lyckås där vi stod på backen och spanade i hopp om att få se kungsörn.

Det fick vi tyvärr inte, däremot kunde vi njuta av ett 50-tal dovhjortar.


Sedan körde vi norrut genom dalen. Först på den lilla vägen upp till Röddinge

och sen ner igen till Eriksdal. Utefter vägen såg vi bland annat några mycket

vita ormvråkar.


Vi stannade vid fd Fyleverken och tittade på de vattenfyllda sandtagen.

En vacker, rofylld och fascinerande miljö. Här finns en finkorning kvartssand

med unik renhet (>99% kvarts) som avsattes i kustmiljö under

juratiden (150-200 miljoner år sedan).

Mellan 1938 och 2008 bröts den för industriändamål (glastillverkning, filtrering, färg etc).

Nu tar naturen över, t ex kunde vi se att backsvalor har byggt bon i branterna.


Artlista:

Knölsvan, knipa, röd glada, sparvhök, ormvråk, tornfalk, sothöna, tofsvipa, fiskmås, ringduva, ladusvala, gärdsmyg, rödhake, koltrast, entita, blåmes, talgoxe, nötväcka, skata, kaja,

råka, kråka, korp, bofink, bergfink, grönsiska, gulsparv.

Totalt: 27 arter.


Ingrid Evaldsson


Fler bilder i Bildgalleri


Bivråk. Foto: Per-Åke

Falsterbo, Skanörs ljung 18-09-16

10 deltagare (5 kvinnor, 5 män)


Starttiden var kl. 8.00 från Själlands torg. Det var bra väder för en vandrings-dag.   Ca +16 grader, halvmulet och lugnt.

Vi körde till parkeringen vid Falsterbo golfbana och gick mot havet. 

Nära Falsterbo-fyren stod P.G. Bentz och visade en brandkronad kungsfågel. Han lät oss också se en lövsångare,

som var på väg att flytta söderut.


Vii gick vidare på de sydvästra och södra sidorna, nära havet. Måkläppen får inte beträdas mellan 1/2 och 31/10.

Matsäcken åt vi nära fyren på återvägen.


Vi stannade också vid Ljungen. Där såg vi fler arter. Vi kände oss nöjda med dagens skådning.

Cirka kl. 14 kom vi tillbaka till Själlands torg.


Artlista:

kråka, råka, kaja, skata, järnsparv, talgoxe, bofink, blåmes, svartmes, stare,

kungsfågel, brandkronad kungsfågel, lövsångare, ladusvala, fiskmås, skrattmås, grågås, gråtrut, havstrut, pilfink,

ringduva, sothöna, småskrake, storspov, gråhäger, storskarv, knipa, vigg, gräsand, gravand,

stjärtand, bläsand, grå flugsnappare, smådopping, brushane, skärfläcka, gluttsnäppa, brun kärrhök, ejder, knölsvan,

sparvhök, ormvråk, bivråk, tornfalk, lärkfalk, pilgrimsfalk, havsörn, röd glada, fasan.

Totalt: 49 arter


Lisbeth RingdahlTillägg av Karin: 14 715 fåglar sträckte ut från Nabben 180916.Fler bilder i Bildgalleri


Vattenrall. Foto: Tore

I Malmös närhet 18-09-04

16 deltagare (8 kvinnor, 8 män)


Vi körde mot Klagshamn denna vackra septemberkväll, och parkerade vid ridhuset.

Gick mot söder till fågeltornet. Strax efter att vi kommit dit, hördes och sågs två st vattenrall.

Vi studerade rallarna länge där de gick fram och tillbaka i vassen.

Övriga fåglar var bla gråhäger, tofsvipa och storspov.


I stora dammen fanns bla smådopping, enkelbeckasin och gluttsnäppa.

Fikat intogs på slänten till stora dammen.


Nu börjde det skymma och det var dags att gå till bilarna.

Vi önskar de nya deltagarna som var med oss ikväll, välkomna åter!


Artlista: fasan, skata, kaja, ringduva, gråhäger, gräsand, storskarv, rödstjärt, tofsvipa, grågås,

vattenrall, skrattmås, fiskmås, storspov, havstrut, kråka, vigg, smådopping, råka, sothöna,

knipa, gluttsnäppa, enkelbeckasin, kanadagås, sävsparv, blåmes

Totalt: 26 st


Karin Evby


Fler bilder i Bildgalleri


Torreberga 2018-06-12

14 deltagare (7 kvinnor, 7 män)

Gråhäger. Foto: Olof S

Terminens sista kvällsexkursion gick till Torreberga, sydost om Staffanstorp.

Till en början var det lite molnigt och regnet verkade hänga i luften, men det klarnade upp så småningom. Lätt vind gjorde att myggen åtminstone tidvis höll sig ganska lugna.


Vi parkerade i allén och gick långsamt mot dammarna. Det fanns en hel del småfåglar både i träddungarna omkring hästgården och runt dammarna. De flesta hörde vi bara. I dammarna såg vi olika änder, sothöns och knölsvan.


Vi fikade sittande på rad mitt på vägen medan fågelsången blandades med ljudet av en vattenpump. Om vi gått lite längre, till vägens slut, kunde vi ha sluppit pumpen och haft bättre överblick.


Ett par tjusiga långhorningar (skalbaggar) satt på några blad. Troligtvis var det myskbockar. Växterna längs vägen studerades också flitigt. Sträv kardvädd var ganska dominerande. Mest uppseendeväckande bland fågel¬observa¬tionerna var en kniphona som flög i cirklar över en trädridå och ett ormvråksbo där vi kunde se en dununge titta upp.


Artlista:

Knölsvan, grågås, gräsand, gravand, vigg, knipa, fasan, gråhäger,

röd glada, brun kärrhök, ormvråk, sothöna, strandskata, tofsvipa, skrattmås, fisktärna, ringduva, turkduva, gök, tornseglare, ladusvala, hussvala, sädesärla, koltrast, rörsångare, ärtsångare, törnsångare, svarthätta, gransångare,

lövsångare, rödstjärt, blåmes, skata, kaja, råka, stare, pilfink, bofink,

grönfink, sävsparv.

Totalt: 39 arter


Ingrid Evaldsson


Fler bilder i Bildgalleri


Trädkrypare: Foto: Per-Åke

Fulltofta-Gäddängen 2018-05-27

9 deltagare (5 kvinnor och 4 män)


Vi samlades vid Själlands torg och gav oss av vid 8-tiden, idag var det lite knapert med bilar och bilförare men det löste sig.

Vi körde först till P-platsen vid Gäddängen på Ringsjöns östra strand och promenerade på näset mellan Ringsjön och våtmarken innanför.

Det är en fin och omväxlande biotop med gamla ekar, buskar, döda träd, sandstrand och vass och starr i våtmarken.

Fågellivet var också omväxlande med bland annat bofink, gulsparv, svarthätta, sävsparv, törnsångare och trädkrypare.

Från plattformen vid våtmarken sågs drillsnäppa, brushane, mindre strandpipare och flera änder.

Det var också påfallande gott om både skäggdopping och fisktärna i Ringsjön.

Flyttande vitkindade gäss sågs och lite överraskande också en stor flock prutgäss på väg österut, båda arterna skall sen förmodligen

vidare till norra Ryssland. Från fågeltornet lite längre bort sågs en havsörn på långt håll och 6 sångsvanar samt en nyfiken blåmes.


Vi gick tillbaks en bit och tog fika på ett bra ställe med bord och bänkar, en trädkrypare som inredde sitt bo i en död högstubbe

underhöll oss under tiden. En fiskgjuse med fisk i klorna flög snabbt förbi inåt land.


Därefter tog vi bilarna till P-plats vid storkhägnet, och kunde titta på storkarna och även få information om dem av SkOF ordförande Staffan Åkeby.


Som avslutning på dagen tog vi en vandring i det vackra området Nunnäs fälad norr om storkhägnet. Ytterligare arter som hördes var

lövsångare och taltrast. Därefter var alla ganska nöjda och trötta och vi vände hemåt i våra bilar vid 14-tiden.


Artlista: Skäggdopping, Storskarv, Gråhäger, Vit stork, Knölsvan, Sångsvan, Grågås, Vitkindad gås, Prutgås, Bläsand,

Snatterand, Kricka, Gräsand, Brunand, Vigg, Knipa, Röd glada, Havsörn, Ormvråk, Fiskgjuse,

Sothöna, Mindre strandpipare, Tofsvipa, Brushane, Rödbena, Drillsnäppa, Skrattmås, Fiskmås, Fisktärna, Gök,

Tornseglare, Ladusvala, Gulärla, Sädesärla, Näktergal, Koltrast, Taltrast, Törnsångare, Trädgårdssångare, Svarthätta,

Gransångare, Lövsångare, Blåmes, Talgoxe, Nötväcka, Trädkrypare, Skata, Kaja, Råka, Kråka,

Korp, Stare, Bofink, Gulsparv, Sävsparv

Totalt: 55 arter


Ing-Britt Månsson och Sven-Erik SvenssonFler bilder finns i Bildgalleri


Fiskmås som gäspar. Foto: Jonas

Resa till Blekinge, Utklippan mm 18-20 maj 2018

12 deltagare (5 män och 7 kvinnor)


På fredagskvällen sammanstrålade vi, 12 glada Malmöornitologer (7 kvinnor och 5 män) vid Brunnsparkens vandrarhem i Ronneby. Efter att ha installerat oss och ätit lite så mjukstartade vi skådandet med en promenad genom Brunnsparken och vidare upp på Brunnsberget. Senare på kvällen åkte vi till Kvallåkragölen, en lokal norr om Karlshamn där det rapporterats att både pärluggla, hornuggla och kattuggla hörts de senaste kvällarna. I skymningen stod vi där längs vägen och lyssnade och spanade. Kattuggla både såg och hörde vi några gånger, liksom morkulla och enkelbeckasin. Tyvärr sa de andra två ugglorna sa ingenting alls. Det blev ändå en härlig och stämningsfull inledning på vår Blekingeresa.


Lördag morgon styrde vi hyfsat tidigt österut och hann gå en runda på Torhamns udde där vi såg flera havsörnar, innan det var dags att bege sig till färjan mot Utlängan. När vi gått i land i Stenshamn styrkte vi oss med glass medan myggorna (dessbättre inte stickande) svepte in oss i täta svärmar. Det verkade lovande med så mycket fågelmat tyckte vissa av oss. Andra hade lite svårare att vara se saken i så positiv anda. Sedan var vi redo att ge oss ut på vandring och upptäcka ön. Vi delade efter hand upp oss i mindre grupper beroende på hur långt vi kunde och ville gå. Kärrsångare, rosenfink och alla hussvalorna som bodde tätt, tätt under taket på uthuset vid fyren blev några av höjdpunkterna. Liksom naturligtvis själva ön med dess vackra natur.


Ännu en skön båtfärd (denna gång utan guidning via högtalare!) förde oss tillbaka till färjeläget Yttre park. I Sandhamn hade vi bokat plats på restaurang Sail In, där man just denna kväll öppnat för säsongen. Man kan nog påstå att de inte var riktigt varma i kläderna. Varm blev däremot den ospecificerade vegetariska rätten som glömdes i ugnen tills den var räddningslöst förlorad, så det fick serveras lite annat hopplock på husets bekostnad. Men vi blev alla mätta och tämligen glada. Kvällen avslutades trivsamt på vandrarhemmet med ost och vin för dem som lyckades hålla sig vakna.


Söndagen, vår sista dag i Blekinge, inleddes söder om Ronneby. Först hamnade vi lite oplanerat vid Gö hamn, eftersom främsta bilens förare totalt glömde bort att kartläsaren inte var tankeläsare och därför inte upplyste henne om vart vi skulle åka. Sedan fortsatte vi till Lindö udde. Här såg vi bl a en flock prutgäss sträcka förbi medan vi njöt av lyxen att sitta vindskyddat på terrassen till det fantastiska hus man byggt för alla fågelskådares bekvämlighet.


Vi drog oss sedan västerut. Efter många felkörningar, vändningar och u-svängar hittade vi till sist till Munkahusviken vid Karlshamn. Här sjöng bland annat rosenfink, kärrsångare och sävsångare medan brun kärrhök flög över vassarna. En trevlig liten lokal. Idealisk för ett stopp och en bensträckare på vägen mot mer avlägsna mål, när man väl lärt sig hitta dit.


Dagens mycket sena, men också mycket goda, lunch intogs på restaurang Kajutan i Hörvik. På väg därifrån behövde en bil tankas. Inte så märkvärdigt tänkte vi, men oj så fel vi hade och så förvirrade vi blev när bilen for från den ena pumpen till den andra. Till slut lyckades vi i alla fall lämna macken och begav oss till resans sista lokal, Siesjö vid Ynde strax norr om Sölvesborg. Genom trevliga betesmarker gick vi till den lilla, grunda sjön, omgiven av bokskog. Här visade bl a brun kärrhök och fiskgjuse upp sig fint. Våra fotografer, vilka som vanligt var på vift någonstans på sitt eget håll, hittade ett hålträd där de hörde tiggande boungar. Tyvärr var reseledaren ännu en gång tvungen att återkalla dem till flocken och därmed avbryta deras väntan på föräldrafågeln som skulle avslöja vem som bodde i hålet. Vardagen började nämligen kasta sin skugga över vår Blekingetur. Det började bli alldeles för sent och vi måste, om än motvilligt, bege oss söderut mot Malmöregionen.

Totalt hade vi då sett 94 fågelarter och haft några riktigt härliga dagar!


Ingrid Evaldsson


Detaljerad artlista kan du ladda ner här!


Tillägg av Karin Evby: Tack Ingrid och Cecilia för bra planering och genomförd resa!


Fler bilder i Bildgalleri

Fisktärna. Foto:  Jonas.

I Malmös närhet 2018-05-15

12 deltagare (7 kvinnor och 5 män)


Det här blev en kvälls-vandring. Vi samlades vid Själlands torg kl. 18 och körde till Hammars park.

Där parkerade vi bilarna. En hel del arter fanns att se. Björktrasten med ungar i boet var intressant. Och att få höra göken gladde oss också.

Sedan fortsatte vandringen västerut förbi Sibbarps campingplats. Vi kunde gå längs havet och på Sommarvägen.

Vi hittade också en bra ”fika-plats”. Vädret var riktigt som ”försommar-väder” ska vara.


När vi kom tillbaka till Själlands torg var klockan 21.  Det var fortfarande ljust och vi var nöjda med vår ”skådning”. (Solnedgång ca kl. 21.10)


Artlista: råka, kråka, kaja, skata, ringduva, gräsand, koltrast, björktrast, blåmes, talgoxe,

fiskmås, skrattmås, fisktärna, gråtrut, silltrut, havstrut, stare, tornseglare, sädesärla, hussvala,

ladusvala, svarthätta, ringduva, stare, lövsångare, ärtsångare, gransångare, rörsångare, drillsnäppa, grå flugsnappare,

gök, näktergal, grågås, vitkindad gås, knölsvan, gråhäger, strandskata

Totalt: 37 arter


Lisbeth Ringdahl


Fler bilder i Bildgalleri


Gråhakedopping.  Foto: Tore

Fågelskådningens Dag 2018-05-06

24 deltagare (12 kvinnor och 12 män)


Idag var det Fågelskådningens dag!

Vi samlades vid bryggan till Ribersborgs kallbadhus. Först gick vi norrut längs havet.

Sedan fortsatte vi genom Öresundsparken. I dammarna där kan det finnas gråhakedopping. Några i gruppen hade tur att se en sådan.

När vi kom längre från havet hörde vi näktergalarna i full fart. Härligt!


Via Varvsbron kom vi till Slottsparken och Slottsträdgården. Vid Slottsmöllan finns det bra sittplatser, så vi kunde äta vår matsäck där.

Ytterligare några arter visade sig också.


Vi kände oss nöjda med dagens skådning. Vi hade varit ute i cirka 3 timmar i härligt väder och med gott humör.


Artlista: råka, kråka, kaja, skata, blåmes, fiskmås, skrattmås, fisktärna, gråtrut, silltrut,

talgoxe, sädesärla, hussvala, ladusvala, backsvala, rödhake, gråhakedopping, svarthätta, koltrast, rödstjärt,

ringduva, pilfink, bofink, grönfink, steglits, stare, ärtsångare, gransångare, näktergal, törnsångare,

lövsångare, grågås, vitkindad gås, knölsvan, gräsand, ejder, sothöna, rörhöna, småskrake, strandskata,

skäggdopping

Totalt: 41 arter


Lisbeth Ringdahl


Fler bilder finns i Bildgalleri!Nöbbelövs mosse 2018-04-22

18 deltagare (9 kvinnor, 9 män)


Nöbbelövs mosse som ligger lite norr om Lund, var en ny fågellokal för många

deltagare. Det är ett naturreservat, och bestär av våtmarker, dammar och Vallkärraån. Man kan gå runt området, och det finns några grillplatser.


När vi kom dit var det ca 10 gr och fågelsången hade inte riktigt börjat, I takt med att temperaturen steg så började lövsångare och ärtsångare att höras.


I dammarna fanns många olika änder, skärfläcka, ejder, rödbena och strandskata.

En stor flock med vitkindade gäss gick på gräset bredvid en av dammarna.


Det var en härlig och solig morgon, riktigt vårlikt med utslagna kastanjer, och det var skönt att strosa runt området i sakta mak. Fikat intogs i solen på en av grillplatserna.


När vi kommit tillbaka till bilarna avvek några deltagare, och resten körde till Värpinge som ligger strax intill, och där besöktes Lunds reningsdammar.


Historiskt fakta: Vid Norra Nöbbelövs kyrka finns en massgrav av sårade soldater från "Slaget vid Lund" år 1676. Striderna stod på markerna vid Nöbbelövs mosse.


Artlista:

skata, ringduva, gräsand, kaja, råka, fiskmås, kråka, häger, knölsvan, grågås,

stare, glada, tofsvipa, vitkindad gås, sävsparv, vigg, bläsand, rörhöna, talgoxe,

rödbena, gråtrut, kricka, snatterand, skedand, ejder, sothöna, brun kärrkök,

sädesärla, enkelbeckasin, strandskata, gransångare, ormvråk, gråhakedopping,

lövsångare, sånglärka, fasan, ärtsångare, blåmes, skärfläcka, buskskvätta,

rörsångare, ladusvala, kanadagås, knipa, koltrast, skrattmås.

Totalt: 46 arter


Karin Evby


Fler bilder finns i Bildgalleri

Kaja. Foto: Olof S
Skrattmås. Foto: Tore

I Malmös närhet 2018-04-05

10 deltagare (5 kvinnor, 5 män)


Vårens första kvällsexkursion gick till Ribersborg. Vi parkerade våra bilar vid hundrastplatsen och gick sedan till Turbinkanalen

och där fick vi se 6 smådoppingar och 1 skäggdopping.


Längs stranden mot havet låg knölsvan, storskrake hona, gräsand, sothöns, skrattmåsar i både sommar- och vinterdräkt,

ett bläsandpar och för några årets första sädesärla.


Sedan gick vi till Öresundsdammarna  och såg 2 par gråhakedopping mycket bra, rörhöns syntes också fint.

Det blev en fin kväll, inte mycket blåst, det kändes som våren är på väg.


Artlista: Knölsvan, Grågås, Vitkindad gås, Bläsand, Gräsand, Vigg, Knipa, Storskrake, Smådopping, Skäggdopping,

Gråhakedopping, Storskarv, Rörhöna, Sothöna, Strandskata, Skrattmås, Fiskmås, Gråtrut, Ringduva, Sädesärla,

Gärdsmyg, Koltrast, Björktrast, Blåmes, Talgoxe, Skata, Kaja, Råka, Kråka, Stare,

Bofink

Totalt: 31 arter


Ing-Britt


Fler bilder finns i BildgalleriPulken 2018-03-25

Deltagare (7 kvinnor, 4 män)


Starttiden var kl. 8.00 från Själ

lands torg. Det var en mest mulen dag, men solen syntes ibland och temperatur var kring +5 grader.

Vi körde först till Pulken, som ingår i Kristianstads Vattenrike och ligger strax väster om Yngsjö.

Det hade uppgetts att det skulle finnas cirka 300; och på lördagskvällen cirka 1000 tranor. När vi kom dit var de färre.

Vi räknade dem inte, men det fanns ändå en hel del och man blir glad när man ser dem. Det fanns ju även annat att titta på.


På hemvägen stannade vi först vid Yngsjö kapell och sedan vid Äspet. På dessa lokaler fanns fler arter och även bra plats

där vi kunde äta vår lunch. Halva gruppen tyckte sen att det var lagom tid att vända hemåt,

cirka kl. 15 kom vi tillbaka till Själlands torg. Resten besökte också Herculesdammarna, men där visade det sig vara ganska fågeltomt.


Artlista: kråka, råka, kaja, skata, ringduva, tofsvipa, stare, sånglärka, turkduva, gråtrut,

vitkindad gås, kanadagås, grågås, bläsgås, sädgås, sothöna, koltrast, bofink, grönfink, pilfink,

gulsparv, talgoxe, blåmes, gråhäger, fasan, storskarv, vigg, knipa, kricka, svärta,

sjöorre, gräsand, gravand, bläsand, brunand, bergand, småskrake, storskrake, knölsvan, sångsvan,

ormvråk, röd glada, skrattmås, fiskmås, strandskata, större strandpipare, vit stork, trana (Grus grus), stripgås.

Totalt: 49 arter


Lisbeth Ringdahl
Trana. Foto:Jonas


Fler bilder finns i Bildgalleri


Årsmöte 2018-03-06


Följande val gjordes på årsmötet:


1 Ordförande: Per-Åke Bodin

2 Kassör: Ann-Charlotte Dahlbäck

3 Revisor: Ulrika Bergkvist och Tore Månsson

4 Kontaktperson: Sven Erik Svensson


Revisorerna ska under året fungera som valberedning.


Medlemsavgiften för 2019 är 100 kr.


Milersättning: 8 kr / mil.


Önskemål från medlemmarna att föreningen ordnar någon guidad tur, förslag:

Kalkbrottet eller Falsterbo fyr.


Årets fågel blev: RÖDHAKEN.


Rolf Jönsson höll i fin bildvisning.


Tack till Maj-Lis för goda kakor och kaffe.


Vid pennan Karin EvbyBjörktrast. Foto: Jonas

Ribersborg och Lernacken 2018-03-04

7 deltagare (2 kvinnor, 5 män)


Sedan vi samlats vid Själlands torg och förundrats över den ovanliga könsfördelningen i dagens grupp, begav vi oss till Ribersborg

där vi utgick från parkeringen vid kallbadhuset. Först spanade vi av havet och såg en del änder, måsfåglar, knölsvanar och några smådoppingar.

Sedan undersökte vi de närmaste dammarna och buskagen omkring dem. Där fanns inte mycket öppet vatten och därmed inte heller så mycket fågel.

Mest intressant var en grupp rörhönor (runt 5 st) på land och en rödvingetrast som snabbt försvann.


Vi fortsatte till Luftkastellet, Lernacken medan solen började bryta igenom molnen alltmer. Tre skrak-arter hittade vi där.

I buskmarkerna fanns otroliga mängder med björktrastar och några rovfåglar (2 ormvråkar och en tornfalk). Vi avslutade med fika vid stigen

nere vid vattnet där vi fick både lä och sol. För att inte tala om möjlighet att vila ögonen på den fina salskrakehanen på vattnet strax utanför!


Artlista: kaja, skrattmås, pilfink, fiskmås, gråtrut, bläsand, gräsand, vigg, knipa, storskrake,

smådopping, sothöna, knölsvan, kråka, skata, råka, koltrast, blåmes, talgoxe, ringduva,

björktrast, rödvingetrast, grågås, rörhöna, småskrake, salskrake, storskarv, havstrut, ormvråk, tornfalk,

gärdsmyg steglits, rödhake.

Totalt: 33 arter


Ingrid Evaldsson


Fler bilder finns i Bildgalleri


Storskarv. Foto: Olof

Tosteberga och Landön i nordost 2018-02-11

11 deltagare (7 kvinnor, 4 män)


Starttiden var kl. 8.00 från Själlands torg.

Det var en mest mulen dag med hårda vindar och temperatur kring noll grader. Men humöret var bra!


Vi körde först till Tosteberga. Var ligger det? Jo: (enligt Wikipedia) Det är en småort i Trolle-Ljungby distrikt i Kristianstads kommun,

belägen vid havet med ”Skånes enda skärgård” utanför kustbandet och cirka 20 km från både Åhus och Kristianstad.


På hemvägen stannade vi till vid Landön, en halvö vid Fjälkinge och som också hör till ”Skånes enda skärgård” och har camping.

Där blev det ytterligare några arter, bland annat gråhäger och storspov.


Vi kände oss nöjda med dagens skådning, när vi gick tillbaka till bilarna. Havsörn och steglits var nog de fågel-arter som vi uppskattade mest.

Cirka kl. 15 kom vi tillbaka till Själlands torg.


Artlista: kråka, råka, kaja, skata, ringduva, tamduva, gråtrut, havstrut, vitkindad gås, grågås,

sädgås, rödhake, koltrast, steglits, bofink, pilfink, gulsparv, gråsparv, talgoxe, blåmes,

domherre, storspov, gråhäger, fasan, skäggdopping, storskarv, knipa, storskrak, vigg, gräsand,

gravand, bläsand, brunand, snatterand, knölsvan, sångsvan, salskrake, ormvråk, fjällvråk, glada,

tornfalk, havsörn

Totalt: 42 arter


Lisbeth Ringdahl


2018-02-06 Innemöte med programplanering

8 deltagare (4 män, 4 kvinnor)


Första innemötet för året ägnades åt höstens planering.

Dels exkursioner men också vad våra innemötet ska innehålla. Många idéer bollades fram och tillbaka,

och det blir 7 st exkursioner under hösten. Spännande lokaler som tex Fyledalen och Dörröds Fälad.

På ett av höstens innemöte ska vi fördjupa oss i olika sorters gäss.


Per-Åke informerade om följande:

* Föreningens tygmärken som kostar 20 kr.

* Ornitologernas årsmöte 6/3. Vi behöver förslag till ordf, då Per-Åke avgår.

* Studiefrämjandets årsmöte 21/3. Ev deltager Per-Åke, Sverker, Sven-Erik.

* SkOF:s föreläsningskvällar.


Fåglar som setts sen sist rapporterades. Bla strömstare vid Risebergabäcken, kungsfiskare vid Pumpstationen i Bunkeflostrand,

kattuggla i Alnarpsparken, hornuggla och svartmes i Toarp.

Du kan följa rapporteringen om du går in via Länkar, och klickar på Artportalen Malmö eller Skåne.


Karin Evby


Mamlmöornitoliger. Foto; Björn

Spillepeng 2018-01-21

23 deltagare (14 kvinnor, 9 män)


Årets första skådning var vid Spillepeng. Området ligger väster om Arlöv och kallas även ”Sjölunda avloppsreningsverk, Malmö”.

Senast var vi där 2015-09-01.


Starttiden var kl. 9.00 från Själlands torg. Det var en mest mulen dag med temperatur kring noll grader.

Men humöret var bra!

Det fanns gott om parkeringsplatser, men inget bra ställe att sitta för att äta vår matsäck.

Så efter att ha gått omkring och skådat ganska länge och sett mycket, bestämde vi att köra till Alnarp.


När vi parkerat nära elev-restaurangen i Alnarp, fungerade det bra att äta matsäcken vid en bänk.

Sedan vandrade vi omkring i Alnarpsparken och kunde fylla på i art-listan. Vi såg också en ekorre.


Vi kände oss nöjda med dagens skådning när vi gick tillbaka till bilarna.

Havsörn och kungsfiskare var de fågel-arter vi uppskattade mest. Cirka kl. 13.30 kom vi tillbaka till Själlands torg.


Artlista: kråka, råka, kaja, skata, fiskmås, skrattmås, gråtrut, havstrut, vitkindad gås, grågås,

tofsvipa, rödhake, koltrast, björktrast, rödvingetrast, pilfink, grönfink, bofink, talgoxe, blåmes,

svartmes, domherre, nötväcka, gärdsmyg, ringduva, större hackspett, storspov, gråhäger, fasan, skäggdopping,

storskarv, knipa, vigg, sothöna, gräsand, gravand, bläsand, knölsvan, kricka, sparvhök,

ormvråk, tornfalk, havsörn, kungsfiskare

Totalt: 44 arter


Lisbeth Ringdahl


Fler bilder finns i Bildgalleri

Hemsidan drivs av One.com, mallens design: Heisengard


Alla bilder copyright MalmöOrnitologerna


Webmaster: Olof Svebrant